Şırnak kent merkezinde 14 Mart 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında yaşanan çatışmalarda, 9 bin konut ve iş yeri yakılıp, yıkıldı. İşyerini ve evini kaybeden aileler için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında 5 bin 716 konut ve işyeri yapıldı. Konutlardan 5 bin 200 tanesi teslim edilirken, yapımı bittiği halde teslim edilmeyen işyeri ve konut sayısı ise 516. Öte taraftan 650'ye yakın aileye, “etap dışı” denilerek evleri teslim edilmedi. Ayrıca bu ailelerden arsa payı bedeli de isteniyor. 

Şırnak’taki TOKİ dairelerinin bugünkü piyasa fiyatı 300 bin TL iken, etap dışı kalan hak sahiplerine ise yetkililer tarafından 150 bin TL karşılığında haklarından vazgeçmeleri yönünde baskı yapılıyor. Mağdur edilen ailelerin, evlerin kiralarını dahi ödeyemediği ifade edildi. Ailelerin güvenlik soruşturmasından geçirildiği ve soruşturmayı geçemeyen ailelere ise hakları olan dairelerden verilmeyeceği belirtildi. 

Evleri yıkılan ve beş yıldır evsiz bırakılan yurttaşlar, kendilerine teklif edilen 150 bin TL'ye tepki gösterdi.  

'2 ODA BİLE ALAMIYORUZ' 

Yetkililerin etap dışı bıraktığı yurttaşlardan Şehmus Belge, yasaklarla birlikte evlerinin yıkıldığını hatırlatarak, "Mağdur olduk. Daha sonra etap dışı bırakıldık. Üzerinden bu kadar yıl geçmesine rağmen bize evlerimiz teslim edilmedi. Her ev başına 70-80 bin TL para çıkartılar. Biz de bu şekilde almayacağımızı söyledik. Hakkımız olanını vermediler ve bizi etap dışı bıraktılar. Bugünün şart ve koşullarının yanı sıra Türkiye'nin ekonomisine göre, verilen parayla 2 odalı bir ev bile alamıyoruz. Bu mağduriyetimizi gidermelidirler. Biz geniş bir aileyiz. 7 katlı binamız vardı ama yıktılar. Şu anda kirada yaşıyoruz. Bizim 15 dairemiz vardı. Bugün demirin tonu 9-10 bin lira olmuş. Beş yıldır biz bu mağduriyeti yaşıyoruz. Etap dışının anlamı nedir? Yasak sonrasında yetkililer 'arsanızı bize verin, size TOKİ yapacağız' dediler. Biz de bu doğrultuda yapılan anlaşmayı imzaladık. Fakat bize TOKİ'den daire vermediler ve 'size para vereceğiz' dediler.  Biz de onlara, 'Eğer vereceğiniz parayla bir daire alsak bile o parayı kabul ediyoruz' dedik. Ancak bize teklif edilen parayla 2 oda bile alamıyoruz. Bu mağduriyeti yaşayan 650 kişiyiz. Bu mağduriyetin bir an önce son bulmasını istiyoruz" dedi. 

BELEDİYE BAŞKANI SÖZÜNÜ TUTMADI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Belediye Meclisi Üyesi Esat Galip de belediyenin halkın mağduriyetini propaganda aracı haline getirdiğini belirterek, "Halkımızın yaşadığı bu mağduriyeti gidermek için çok girişimlerimiz oldu. AKP’li Belediye Başkanı göreve gelmeden önce ilk icraatının etap dışı bırakılan ailelerin mağduriyetini gidermek olacağını söylemişti. Halka, 'Yıkılan evlerinizi de size teslim edeceğim, dairleri de size vereceğim' sözünü vermişti. Ama şu anda onun tam tersi var. Halkı mağdur etmek yetmezmiş gibi bir de üstüne halktan para alıyorlar. Halk kendi evinin arsasına para veriyor. Bir kaç kez bunu belediyenin meclis toplantılarında gündeme getirdik. Belediye başkanına, neden sözünü tutmadığını sorduk. AKP'li başkan, 'Ben pes ediyorum, bir şey yapamıyorum' dedi. Etap dışı meselesi sadece Şırnak'a özgü bir şeydir” diye konuştu.  

‘ŞIRNAK’TA ÇETELEŞME VAR’

Bu etap dışı bırakılan ailelerin kiralarının da verilmediğini belirten Galip, şunları kaydetti: "Silopi, Cizre, Sur, Nusaybin ve Yüksekova'da da aynı durum yaşandı. Ama bu kentlerde etap dışı diye bir şey olmadı. Bu insanlar mağdur. Benim de evim 3 katlıydı. 2 katlı bir ev aldım ve şuanda 5 bin lira da borçluyum ve 3 kiramı da bana vermediler. Bir arsanın ya da evin maliyeti 15 bin ise sen 7 bin veriyorsan bu insafsızlıktan başka bir şey değildir. O zaman biz burada şunu anlayalım; Şırnak'ta bir çeteleşme var ve gelen paraları cebe indiriyorlar."