Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Hespist (Yarbaşı) köyünde, suların 5 gündür ilçe belediyesine atanan kayyım Refik Özsoy talimatıyla kesildiği ileri sürüldü. 155 haneli köyün yaz ortası susuz bırakılmasını gayri insani olarak ifade eden köylüler, kendilerine yapılanın zulmün durdurulmasını istedi. 

SUYUMUZU AÇIN! 

Köylülerden Halime Tekin, suları akmadığı için hiçbir işini yapamadığını dile getirdi. Tekin, "5 gündür su akmadığı için çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Hayvanlarımız, bağ ve bahçelerimiz susuz kalmış durumda. İnsan bir köyün suyunu keser mi? İlk olarak bağ ve bahçelerimizin sularını kestiler, sonra da içme suyumuzu kestiler. Köyde bazı evlerin su kuyuları var, su ihtiyaçlarını az da olsa karşılayabiliyorlar. Ama su kuyuları olmayanlar ne yapsın? Devlet geldi suyumuzu kesti ve köyü susuz bıraktı. İnsan insana bunu yapar mı? Bu uygulamaya derhal son verip suyumuzu açsınlar" dedi. 

YAZ SICAĞI

Kadınlardan Sacide Bulut da, bölgede etkisini gösteren sıcaklıkları anımsatarak, "En insani ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamıyoruz. Su olmadığı için çamaşır makinelerimizi çalıştıramıyoruz. Elbiseler birikmiş yıkayamıyoruz. Susuz nasıl idare edeceğiz? Her bir evin 100-200 hayvanı var. Bu hayvanlar su olmadan nasıl yaşayacak? İnsan aç kalabilir ama susuz kalamaz. Musluktan bir damla su akmıyor” diye konuştu. 

HASTALIKLAR BAŞLADI

Sarya Saka de, yapılan uygulamanın insani olmadığına hatırlatarak, şunları söyledi: "Suyumuzu nasıl kesmişlerse öyle de açsınlar. Bu yazın ortasında susuz idare edemeyiz. Bütün hayvanlarım susuzluktan hastalandı. Bu sorunu devlet yetkilileri derhal çözmelidir. Çözüm köy halkının suyunu kesmek değildir."

ÇAĞRI

Şerife Tekin ise, yazın ortasında içme suyunun kesilmesinin görülür şey olmadığını belirterek, sularının açılmasını istedi. Tekin, ilgililere seslenerek; bu uygulamaya son verilmesini istedi. 

Suyun kesilmesine ilişkin belediyenin sabit hattından yaptığımız telefon aramasına cevap verilmedi. 

MA / Zeynep Durgut