Şırnak merkez Yenimahalle’de A.A isimli uzman çavuşun 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar saldırısında bulunması Meclis gündemine taşındı. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Nuran İmir ve Hasan Özgüneş istismar olayına ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi. Daha önce de Şırnak ve ilçelerinde kolluk kuvvetleri ve kamu görevlilerinin istismarına maruz kalan çocuklara ilişkin haberlerin basına yansıdığının hatırlatıldığı önergede, hem 14 Temmuz'da yaşanan cinsel istismar vakasının hem de kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması istendi.

Araştırma teklifinin gerekçesinde, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu'nun 2018’de hazırladığı rapora yer verilerek, “Cinsel suçların yüzde 46'sının çocuklara karşı işlendiği, son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuğun doğum yaptığı ve çocuğun cinsel istismarında Türkiye'nin dünya listesinde 3’üncü sırada” olduğu hatırlatıldı.  

‘CEZASIZLIK MEŞRU BİR ZEMİN OLUŞTURMAKTADIR’

Olayla ilgili açıklama yapan Şırnak Valiliği’nin “Çevreyi rahatsız eden vatandaş” ve “Aşırı alkollü” söylemlerinin anımsatıldığı araştırma gerekçesinde, “Bir çocuk istismarı olayını basit bir adli olay gibi lanse etmiştir. 13 yaşındaki bir çocuğun ruhsal ve bedensel sağlığına saldırı olan söz konusu vakanın ‘aşırı alkollü olmakla’ veya ‘çevreyi rahatsız eden vatandaş’ söylemleri ile lanse etmek en basit tabiriyle olayın ciddiyetinin farkına varamamaktır. Bu söylemler gösteriyor ki Hükümet ve mülki idari amirler çocuk cinayetleri, çocuk istismarı ve çocuğa şiddet vakalarının durdurulabilmesi için gerekli görülen hak temelli, bütüncül çocuk politikalarının uygulama konusunda eksiktir ve yanlış politikalarla bu eksikliği gidermemektedir. Bütün bu yaşananlara ve resmi verilere rağmen cinsel istismar davalarının cezasızlık ile sonuçlandırılması cinsel istismara meşru bir zemin oluşturmaktadır” diye belirtildi.

‘MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI’

Şırnak milletvekilleri verdikleri teklifin devamında şunları belirtti: “14.07.2020 tarihinde Şırnak merkezde yaşanan ve büyük tepki çeken cinsel istismar vakasının yeni vakaların yaşanmaması adına ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, kolluk ve kamu görevlilerinin benzer vakalara karışıp karışmadıklarının araştırılması, istismara maruz kalan çocukların tespit edilerek psikolojik destek verilmesi, istismar uygulayan kişilerin tespit edilerek bu kişiler hakkında ağır cezai yaptırımların uygulanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”