Rojava'nın Hesekê kentinde yer alan Zirgan ilçesine bağlı Erada köyünden 27 Kasım 2021’de iki arkadaşıyla birlikte Türkiye’ye geçmeye çalışan Ridwan Îd Numan El Ehmed (40), Türkiye askerlerince yakalandı. Numan El Ehmed, gördüğü işkencenin ardından sınır duvarının diğer tarafına atılırken, hayatını kaybettiği belirlendi. Numan El Ehmed’in işkence ile öldürülmesine dair İçişleri, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer yetkililerden şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

GÖRGÜ TANIĞI VAR

Mardin ve Urfa Cumhuriyet Başsavcılıkları da olaya dair herhangi bir soruşturma başlatmazken, Numan El Ehmed’in ailesi, sorumlular hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Numan El Ehmed’in Mardin’de yaşayan yakınları, Mardin Barosu Mülteci Hakları Komisyonuna başvuruda bulunurken, işkence olayının Kızıltepe ilçesine bağlı Eradê (Akdoğan) Mahallesi’nde yaşandığı belirtildi. Olayın görgü tanığının da olduğu belirtilen şikayet dilekçesinde, olay günü Numan El Ehmed ile birlikte olan akrabasının kaçarak kurtulduğu ve yaşananlara şahit olduğu belirtildi.

‘ASKER GİYİMLİ KİŞİLER’

Numan El Ehmed’in “asker giyimli kişiler” tarafından yakalandıktan sonra şiddete maruz kaldığı belirtilen dilekçede, bir gün sonra ise 28 Kasım 2021'de sınırın diğer tarafına bırakıldığına yer verildi. Numan El Ehmed’in yakınları, olayla ilgili daha önce de Mardin Valiliği’ne giderek ihbarda bulunmak istediklerini, ancak kendilerine avukat tutmaları gerektiği söylenerek, geri gönderildiklerini belirtti. 

Şikayet dilekçelerinde Numan El Ehmed’in yakınları, görgü tanığının dinlenmesi durumunda şahitlik yapabileceğini belirterek, olay gününe ait sınır güvenliği için konulan kamera kayıtlarının incelenmesini de talep etti.  

OLAYA DAİR

Zirgan ilçesine bağlı Erada köyünden 27 Kasım 2021’de iki arkadaşıyla birlikte Türkiye’ye geçmeye çalışırken, yakalanan Ridwan Îd Numan El Ehmed (40), Türkiye askerlerinin işkencesi sonucu hayatını kaybetmişti. Cenazesi sınır duvarının diğer tarafına atılırken, olay 2 Aralık 2021’de Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz tarafından gündeme getirildi. Olayın gündeme getirilmesiyle birlikte İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Verilecek ya da verilmesini beklediğimiz cevabın daha çok Yunanistan'a yarayacağını düşünüyorum, onun için cevap vermemeyi tercih ediyorum” demekle yetindi.

MA / Ahmet Kanbal