Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) BM ajansından bir ekip, 6 Şubat 2020’de 18.3°C ile yeni rekorun kırıldığını açıkladı. Okuma, Güney Amerika’ya yakın kuzeybatı ucu ve Dünya’nın en hızlı ısınan bölgeleri arasında Antarktika Yarımadası’ndaki bir Arjantin araştırma istasyonu olan Esperanza Üssü’nde yakalandı. bizsiziz.com sitesinden Feyza Çetinkol’un haberine göre WMO’da çalışan bilim insanları küresel ısınmayı suçladı ve okumanın iklim değişikliğinin acil önlemler gerektirdiği başka bir hatırlatma olduğunu söyledi.

KÜRESEL ISINMA

Güç için kömür yakmak gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları, küresel sıcaklıklarda artışa neden olarak deniz seviyelerinde potansiyel olarak feci bir artışa yol açar. WMO’nun ilk Başkan Yardımcısı Profesör Celeste Saulo, “Küresel ısınma nedeniyle giderek daha sık meydana gelen aşırı olaylara yanıt vermek için gözlem, tahmin ve erken uyarı sistemlerini güçlendirmeye devam etmek esastır” dedi.

REKOR DERECE

Antarktika, 14 milyon km²’den fazla bir alana yayılıyor ve bu da onu Avustralya’nın kabaca iki katı yapıyor. Yıllık ortalama sıcaklık, Antarktika kıyılarında yaklaşık -10°C ile iç kıtanın en yüksek kısımlarında -60°C arasında değişir. Muazzam buz tabakası 4.8 km kalınlığa sahiptir ve dünyadaki tatlı suyun yüzde 90’ını içerir; bu, küresel ısınmadan erimeye yetecek kadar deniz seviyesini yaklaşık 60 metrenin biraz altına yükseltmeye yetecek kadardır. Anakara ve çevresindeki adalar da dahil olmak üzere Antarktika toprakları için önceki rekor, 24 Mart 2015’te Esperanza’da kaydedilen 17.5°C idi. Ancak Antarktika bölgesinin tamamı için rekor (60 derece enleminin güneyindeki tüm buz ve topraklar) Ocak 1982’de Signy Adası’nda alınan 19.8°C’dir. WMO’ya göre, Antarktika Yarımadası gezegenin en hızlı ısınan bölgeleri arasındadır ve son 50 yılda neredeyse 3°C ısınmıştır.

"FÖHN" KOŞULLARI

WMO Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas, “Bu yeni sıcaklık kaydı bu nedenle gözlemlediğimiz iklim değişikliği ile tutarlı. Maksimum sıcaklık kaydının doğrulanması önemlidir, çünkü dünyanın son sınırlarından birinde hava ve iklimin bir resmini oluşturmamıza yardımcı olur” dedi. 

Araştırmacılar, bölge üzerinde büyük bir yüksek basınçlı sistemin ‘föhn’ koşulları olarak bilinen şeyi yarattığını söylüyorlar -aşağı eğimli rüzgarlar yüzey ısınmasına neden oluyor- Esperanza’da yerel ısınmaya neden oluyor. Yeni rekor şimdi, dünyanın en yüksek ve en düşük sıcaklıklarının yanı sıra yağış, en yoğun dolu, en uzun kurak dönem ve maksimum rüzgarla ilgili verileri içeren WMO Hava ve İklim Aşırılıkları Arşivi’ne eklenecek. Değerlendirme, WMO bilim insanları tarafından Amerikan Meteoroloji Derneği Bülteni’nde yayınlanan bir makalede daha ayrıntılı olarak açıklandı.

HİNDİSTAN DA YANIYOR

Dünyanın ikinci kalabalık nüfuslu ülkesi Hindistan’da 2010’dan bu yana 6 bin 500’ü aşkın kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. Rajasthan, Haryana ve Yeni Delhi eyaletlerinde dört gün üst üste hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı. Perşembe günü Yeni Delhi’de hava sıcaklığı 43.1 dereceye çıktı. Bu sıcaklık değeri, 2012 yılından bu yana bir temmuz ayı için en sıcak gün oldu. Hava sıcaklıkları yılın bu dönemi için ortalamanın 7 derece üzerinde bulunuyor. Meteoroloji servisleri “şiddetli aşırı sıcaklık” durumu olarak tanımladı. 2015 yılında aşırı sıcak hava dalgası 2 bini aşkın kişinin ölümüne neden olmuştu. 1.3 milyar nüfuslu Hindistan’da ayrıca ağır su sıkıntısı yaşanırken, on milyonlarca kişi susuz kalıyor.

KANADA KAVRULUYOR

Kanada’nın British Columbia eyaletini etkisi altına alan sıcak hava dalgasında hayatını kaybedenlerin sayısı 719’a yükseldi. Bu hafta sıcaklık rekorlarının kırıldığı Lytton’da ise devam eden yangınlar tüm bölgeye yayıldı. Lytton, bu hafta ülkede kaydedilen en yüksek sıcaklık rekorunu üç kez kırmış, bölgede hava sıcaklığı salı günü 49.6 santigrat dereceye ulaşmıştı.

MEZOPOTAMYA'DA KURAKLIK

Kürt coğrafyasında da barajlar, doğa yağması ve insan eliyle oluşan küresel ısınma nedeniyle kuraklık zirve yaptı. Çiftçiler tarım arazilerindeki ürünlerini kaldıramadı ya da kuraklıktan dolayı büyük oranda ekim yapamadı. Urfa, Mardin, Diyarbakır başta olmak üzere bölgede tarım alanları barajlar nedeniyle yeterince sulanamıyor. Kuzey Doğu Suriye’de de Türkiye’nin baraj sularını kesmesi nedeniyle kuraklık yaşanırken, susuzluk tehlikesi de yaşanıyor. BM, Ankara’nın suları kesmesinin insani felakete yol açabileceğini açıklamıştı.