31 Mart yerel seçimlerinde oy vermeleri için binlerce kolluk kuvvetinin kaydırıldığı Şırnak ve ilçelerinde muhalefet partileri üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. CHP Silopi Başverimli ve Görümlü adaylarının rüşvet karşılığında dosyalarının geri çekilmesi iddiasının ardından, bir süre önce de Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Şırnak merkezde açmak istediği bir seçim bürosuna, "AKP binasına yakın" gerekçesiyle izin verilmedi. 

'BASKILAR NEDENİYLE KAPALIYIZ'

Dün ise, CHP Uludere İlçe Örgütü tarafından bir süre önce açılan seçim bürosu kapatıldı. Söz konusu büronun camına, “İlçede partimize yönelik yapılan baskılar nedeniyle geçici olarak kapalıyız” yazılı döviz asıldı. 

Söz konusu "baskılar" hakkında konuşan CHP'nin Uludere Belediye Başkan adayı Salih Tanık, çarpıcı iddialarda bulundu. 

CHP'Lİ ADAY: BORNOVO'DAN ASKER GETİRİLECEK

Bir süre önce çevre köylerden 2 bin, İzmir Bornova'dan da çok sayıda asker kaydının kente yapıldığını aktaran Tanık, buna karşı yaptıkları itirazların ise ret edildiğini kaydetti. "Bu insanlar gelmedi, kimlikleri sadece geldi" diyen Tanık, birçok askerin sadece oy kullanmak için kente getirileceğini dile getirdi. 713 askerin sadece iki sandıkta gösterildiğini belirten Tanık, "Bu sandıklarda sadece askerler oy kullanacak. Başka bir partiye oy çıkmasın diye. Biz de vatandaşların oy kullandıkları sandıklarda oy kullansınlar dedik. Ancak ret edildi" dedi. 

'AKP'YE OY VERİN' TOPLANTILARI

Uludere Kaymakamı, İlçe Jandarma Komutanı ve İlçe Emniyet Müdürü'nün her iki günde bir kentin ileri gelenleriyle toplantı yaptığını ve burada "AKP'ye oy verin" dediklerini iddia eden Tanık, sandık başına gidecek olanlardan ise kimlikleriyle birlikte fotoğraf çekilmesinin istendiğini kaydetti. "Bunları korucu başlarına söylüyorlar. Talimat veriyorlar" diyen Tanık, korcuların ailelerin de kimlik bilgilerinin alındığını ve bu kişilerden birinin sandık başına gitmemesi halinde koruculuktan atılmakla tehdit edildiklerini ifade etti. 

'CHP TERÖRİST PARTİSİ' DİYORLAR' 

Kendileriyle irtibat kuran ve selam veren seçmenlerden bazılarının yakınlarının işten atıldıklarını da ekleyen Tanık, seçmenler üzerindeki baskı hakkında şunları paylaştı: "Hiçbir memur ve korucu selamımızı almıyor. 'Selamınızı alsak bizi buradan sürerler' diyorlar. Seçmenler üzerinde baskı var. 'HDP nasıl 'terörsit' partisiyse, CHP de öyledir' diyorlar. Bunun aksini yapanlar da uyarılıyor. 'Resmiyette söylersek beni işten atarlar' diyorlar."

'VALİ İSPAT İSTEDİ'

Emniyet müdürünün görüşme taleplerine cevap vermediğini söyleyen Tanık, dün Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ile görüştüğünü ve kendisine, "Kimseyi işten atmam" denildiğini belirtti. Vali Aktaş'ın, iddialar hakkında "ispat edin" dediğini ifade eden Tanık, "İspat etmemiz mümkün değil. Kaymakamın sesini nereden getireceğim" tepkisinde bulundu.  

Parti genel merkezinin de tüm aramalarına rağmen kendilerine dönüş yapmadığına dikkat çeken Tanık, devletin tarafsız ve kimseye baskı uygulanmadığını gördükleri anda bürolarını açacaklarını belirterek, "Kimsenin ekmeğine mani olmak istemiyoruz" dedi.