Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırı gerçekleştiren ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın ikinci duruşması, İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. HDP, dava öncesi Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Katillerden hesabı soracağız! Faşizm yenilecek. Biz kazanacağız" ile "Deniz Poyraz isyanımızdır. Davanın takipçisiyiz" yazılı pankartlarının açıldığı açıklamada, sık sık "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Katillerden hesabı kadınlar soracak", "Faşizm yenilecek, biz kazanacağız" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. 

Açıklamaya Deniz Poyraz'ın annesi Fehime ile babası Abdullilah Poyraz, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, kadın örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı.

SALDIRILARIN ARKASINDAKİ GÜÇ

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, HDP ve demokratik siyasetin saldırı altında olduğunu söyledi. Saldırının arkasında örgütlü bir güç olduğunu vurgulayan Sancar, “Sadece bir arkadaşımızın katledilmesiyle veya başka arkadaşlarımızın katledilmesiyle bu mücadele durmaz. Kimse korkmaz kimse yılmaz. Gözdağı vermek, sindirmek istediler. Ama hiçbiri bu tür saldırılarla başaramadı, başaramayacaklar. Adalet, hakikat ve barış için buradayız. Biliyoruz ki, karşımızda sistemli örgütlü bir kötülük düzeni, adaletsiz bir sistem var. Bu uygulamalara, bu sisteme, bu zihniyete ve iktidara karşı tek etkili yol sistemli ve örgütlü mücadeledir. Kötülüğe karşı iyiliği örgütlemek, adaletsizliğe karşı adalet mücadelesini büyütmek tek çıkar yoldur” dedi.

‘TEK KURTULUŞ MÜCADELE’ 

“Bu sistemden, kanlı, talancı düzenden kurtuluşun tek yolu birlikte mücadele etmektir” diyen Sancar, yargının iktidar tarafından muhalefeti susturmak için araç olarak kullanıldığını söyledi. Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Susarak beklersek, adalet mahkeme salonlarında gerçekleşmeyecek. Susmuyoruz, örgütlü adaletsizliğe karşı örgütlü mücadeleyi, sistemli kötülüğe karşı en geniş dayanışmayı ve ortak mücadeleyi kurmaya devam ediyoruz. Bu sistem suçluları aklayan, hakikati karartan bütün mekanizmalarıyla demokrasi mücadelesini önüne dikilmektedir. Biliyoruz ki adalet ancak herkes için talep edildiğinde bir hedefe amaca yönelik olur. Adalet mücadelesi herkes için verildiğinde anlam kazanır. Ya herkes için vardır ya da hiç kimse için yoktur.” 

BARIŞ GELECEK

Sancar, “Deniz Poyraz’a, HDP’ye yönelik saldırı bu barış mücadelesinden vazgeçirme çabalarının sistemli uygulamalarıdır. Oysa biz barışı getirmekte kararlıyız. Barışı da ancak adalet ve hakikat üzerine kurabiliriz. Adalet ve hakikatin olmadığı yerde barış da olmaz. Barışın olmadığı yerde demokrasi de olmaz. Demokrasinin olmadığı yerde eşitlik de olmaz huzur da olmaz. Bunu hepimizin görmesi lazım” diye belirtti. 

‘AYDINLIK GETİRECEĞİZ’

Soruşturmanın başından beri hem emniyete hem savcılığa cinayetin bireysel olmadığını göstermek istediklerini vurgulayan Sancar, “Bunları karartmak, hakikati, örgütlü kötülüğü örtmek için elindeki imkanları kullandılar. Biz de irademizi, örgütlü gücümüzü bu karanlığın arkasındaki gücü ortaya çıkarmak için kullanmaya devam edeceğiz. Bu sistemi değiştirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu ülkeyi aydınlığa çıkaracağız. Karanlığın üstüne halkların iradesini ve ışıklarını mutlaka yönelteceğiz. Bizlere yönelik saldırılarda bütün güçleriyle hakikati örtmek suçluları aklamak için uğraşan sistem bize yönelik yargılamalarda her türlü kumpası, hileyi, oyunu oynamakta beis görmüyor” ifadelerini kullandı.

KADIN MÜCADELESİ

“En büyük gücü kadın mücadelesinden aldığımızı hatırlatalım” diyen Sancar, “Deniz Poyraz cinayeti kadın mücadelesine saldırının da sembolüdür. O nedenle en büyük direnci kadınlar göstermektedir. En etkili mücadeleyi kadın hareketi yürütmektedir. Birlikte hep birlikte barışa, demokrasiye, adalete yürüyüşümüz devam edecek. Hakikati ortaya çıkaracağız. Adaleti gerçekleştireceğiz, hakikatle adaletin üstüne barışı inşa edeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Bütün dostları, dayanışma için mücadele için her an her şekilde yoluna devam eden güçleri selamlıyorum. Adalet, hakikat, barış ve demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşacağına inanıyorum” dedi.