Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilli Hişyar Özsoy, partisinin Diyarbakır il binası önünde bekletilen ailelere ilişkin İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.  HDP Diyarbakır İl Örgütü’nün, Diyarbakır Valiliğine başvurarak İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirler kapsamında bina önündeki çadırda bulunan kişilerin evlerine gönderilmesi talebini hatırlatan Özsoy, başvurunun üzerinden bir hafta geçmesine rağmen bir cevap verilmediği gibi çadırdaki ailelere ve güvenlik güçlerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım tarafından çorba servisi yapıldığını söyledi. 

NEDEN İZİN VERİLİYOR?

Özsoy, Bakan Soylu’ya yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti: “3 Eylül 2019 tarihinden beri bir Türkiye’de 3. Parti olan Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır il binasının önünde çadırda bekleyen ailelerin Parti çalışmalarını engellediği halde neden bunlara yönelik bir çalışma yapılmamıştır? Diyarbakır ilinde açık alanda basın açıklamasına bile izin verilmediği halde bu kişiler nasıl açık alanda oturma eylemi yapabilmektedir? Türkiye’de uygulanan yasalar kişilere göre değişmekte midir? HDP il örgütlerinin çalıştığı binaların veya büroların önünde eylem yapmak, çadır kurmak serbest ise demokratik taleplerini dile getirmek isteyenlerde AKP il binalarının önünde eylem yapabilirler mi? Salgının yaşandığı böyle kritik bir dönemde hükümetin sokağa çıkma yasağı uygulamalarını tartıştığı, birçok köy ve mahallede karantina ve sokağa çıkma tedbirleri aldığı halde neden böylesi kalabalık ve kapalı mekanda ailelerin ve güvenlik güçlerinin bulunmasına sessiz kalıyor, hatta destek veriyor? Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım halka sokağa çıkma evde kal çağrısı yaparken, izolasyon kurallarına uymayan ailelere çorba dağıtımı yapması salgının yayılmasına sebep olmaz mı?  Hiçbir sağlık tedbirinin ve izolasyon koşullarının alınmadığı çadırda bu ailelerin beklemesine neden izin verilmektedir?”

D TİPİ’NDE NEDEN ÖNLEMLER ALINMIYOR?

Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Kovid-19 salgını nedeniyle yeterli önlemlerin alınmamasını da Meclis gündemine taşıyan Özsoy, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin cezaevinde yaptığı incelemenin sonuçlarına dikkat çekti. Özsoy, “Böylesi bir süreçte yeterli tedbirlerin alınmadığı cezaevi koşullarında salgında can kayıplarının yaşanacağını bilinmekle birlikte hala gerekli tedbirlerin alınmadığı açıktır” dedi.

Özsoy, cezaevinde önlemlerin alınmama nedeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.