Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesinin üzerinden 30 saat geçti. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıya dair herhangi bir açıklama yapmadı. 

Soylu, saldırıdan sonra “107’nci Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni”nde konuştu ancak saldırıya değinmedi. Saldırının yaşandığı sırada Antalya’da konuşan Erdoğan da saldırıyla ilgili açıklamada bulunmadı. 

Saldırı sonrası ortaya çıkan bilgilere göre, İzmir İl Binası önünde çadır kuran polislere rağmen saldırı gerçekleştirildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırının organize olduğunu, aynı gün yapılacak yaklaşık 40 kişilik bir toplantıyı hedeflediğini ve toplantının başka bir nedenle iptal edildiğini duyurmuştu. HDP’liler yaptıkları açıklamada, emniyete daha önce de saldırı şüphesiyle başvurduğunu ancak gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi.

İzmir Valisi, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, katil Onur Gencer’in istifa eden sağlık çalışanı olduğunu vurgulamış ve olayın araştırıldığını iddia etmişti. 

SADAT İLE İLİŞKİSİ 

Katil Gencer’in Türkiye’nin Suriye’de bulunduğu bölgelerde elinde silah, bayrak önünde ve bozkurt işareti yaparak poz vermesi, devlet ilişkili olduğu yorumlarını getirdi. HDP’li Hüda Kaya, katilin, Suriye’deki cihatçı gruplara silah gönderdiği ve eğittiği ifade edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan destekli SADAT ile ilişkisi olduğunu ifade etti.

BAHÇELİ KINAMADI

Olayın ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve AKP Sözcüsü açıklamalarda bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de açıklama yaparak, saldırıyı kınamayarak, olayı HDP’nin aydınlatmasını istedi. 

30 SAAT GEÇTİ

Katliamın üzerinden 30 saatten fazla zaman geçmesine, Türkiye ve uluslararası kamuoyunun gündemine olmasına rağmen, HDP’lilerin saldırıdan sorumlu tuttuğu Erdoğan ve Soylu’nun açıklama yapmaması dikkati çekiyor.