Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünün Federe Kürdistan Bölgesi sınırında 28 Aralık 2011’de TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişi katledildi. Katliamın ardından 31 Aralık’ta köyde kurulan taziye çadırına giden dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darp edilerek yaralanmasıyla ilgili yakınlarını kaybeden 31 kişi hakkında “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, 9 kişi tüm suçlamalardan beraat etti, 22 kişiye ise yaklaşık 170 bin TL adli para, 30 yıla yakın hapis cezası verildi.

Davada, hakkında yakalama kararı bulunan Faruk Encu’nun dosyasının ayrılmasına karar verildi.  Abdullah Kaplan, Ali Bayram, Erşat Ediş, Fazıl Yaman, Gazi Özer, Mehmet Azik, Mesut Paksoy, Ömer Üren ve Selehattin Ürün, üzerlerine atılı tek suçlama olan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’u “kasten öldürmeye teşebbüs”ten beraat etti.

Tüm sanıklar, korucular Tevfik Babat, Reşit Babat, İsmail Babat, Şefik Babat, Mahmut Çabuk ve Hüseyin Babat'ı “kasten yaralama” suçu işlemediğinin anlaşılması üzerine ayrı ayrı beraat etti.

3 ÇOCUĞA ÖNCE CEZA 

Hakkında dava açılan çocuklar Ahmet Enç, Evliya Encu ve Kemal Enç’e, korucubaşı Mehmet Paksoy’u yaralamaktan 2 bin, Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’u yaralamaktan 3 bin TL adli para cezası verildi. 3 çocuğa köy korucusu Mirza Oslu’yu yaralamaktan verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası, 5 bin 400 TL adli para cezasına çevrildi. Ayrıca Ahmet Enç’e kamu görevlisi Vahdettin Özkan’ı yaralamaktan verilen 1 yıl 6 ay hapis cezası, 7 bin TL adli para cezasına çevrildi. Her 3 çocuğa verilen tüm cezalarda ertelenme yoluna gidildi.

14 KİŞİYE CEZA

Ali Ağral, Cabbar Yılmaz, Faris Kayar, Ferdi Alma, Hıfzullah Encu, İbrahim Azik, Kamuran Alma, Lokman Oslu, Mehmet Altürk, Mehmet Tosun, Nevzat Alma, Sabah Arğ, Suat Enç ve Erdal Encu’ye; Tevfik Babat, Reşit Babat, İsmail Babat, Şefik Babat, Mahmut Çabuk ve Hüseyin Babat'ı yaralamaktan beraat verildi. Aynı kişilere, Mehmet Paksoy’u ve Kaymakam Yavuz’u, kasten yaralamaktan ayrı ayrı 4 bin 500 TL adli para cezası verildi. Adli para cezalarının hükmünün açıklanması geri bırakıldı. Adı geçen 14 kişiye, Mirza Oslu’yu kasten yaralamaktan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, cezada erteleme yoluna gidildi.

Bedel Encu’ye Kaymakam Nazif Yavuz’u kasten yaralamaktan 4 bin 500 TL adli para cezası verildi. Cezanın hükmünün açıklanması geri bırakıldı.

DAVA BAŞKA CEZA BAŞKA 

Hakkında Kaymakam Naif Yavuz’u “kasten öldürmeye teşebbüs”ten hakkında dava açılan İrfan Enç’e “kasten yaralama” suçunu azmettirmekten 3 bin 360 TL adli para cezası verildi. Daha önce başka bir dosyadan ertelenen cezası bulunması nedeniyle Enç’in cezasının ertelenmesi yoluna gidilmedi.

ÖZCAN ENCU’NUN CEZASI ERTELENMEDİ

Köy korucuları Tevfik Babat, Reşit Babat, İsmail Babat, Şefik Babat, Mahmut Çabuk ve Hüseyin Babat'ı yaralamaktan yargılanan Özcan Encu’nun, üzerine atılı suçu işlediğine dair delil bulunmaması nedeniyle korucubaşı Mehmet Paksoy’u kasten yaralamaktan 5 ay, Kaymakam Yavuz’u yaralamaktan 7 ay 15 gün, korucu Mirza Oslu’yu yaralamaktan 1 yıl 1 ay 15 gün verildi. Toplamda 2 yıl 2 ay hapis cezası verildi. 

FERHAT ENCU’YE ÖZEL HUKUK

Davada, mahkeme olayda yakınlarını kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Şırnak Milletvekili ve İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu’ye özel bir hukuk uygulandı. Mahkeme, iddia edilen suç tarihinden önce herhangi bir adli sicil kaydı ve ertelenen cezası bulunmayan Encu’ye, öne sürülen suç tarihinden sonra hakkındaki davaları gerekçe kabul ederek, verilen cezalarda erteleme yoluna gitmedi. Mahkeme, Encu’ye korucubaşı Mehmet Paksoy’u yaralamaktan 3 bin TL, Kaymakam Naif Yavuz’u yaralamaktan 4 bin 500 TL adli para cezası, köy korucusu Mirza Oslu’yu yaralamaktan 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. 

Encu’ye verilen cezalarda erteleme yoluna gitmeyen mahkeme, “Sanığın suç tarihinden önce her ne kadar kasıtlı bir suçtan mahkumiyet kararı bulunmuyor ise de suç tarihinden sonra hakkında kesinleşen mahkumiyet kararlarının bulunduğu ve sanığın yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından sanığa verilen ceza hakkında CMK'nın 231/5. Maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına…” gerekçesini öne sürdü. 

Mahkeme, savcının mütalaasında korucubaşı Mehmet Paksoy ve köy korucusu Mirza Oslu’yu kasten yaralamaktan İrfan Enç ve Bedel Encu hakkında ceza istemesini, bu konuda usulüne ilişkin hazırlanmış bir dava bulunmaması ve iddianamede bu konunun anlatılmaması nedeniyle her iki suçlama konusunda hüküm kurmadı. Mahkeme, her iki suçlama için İrfan Enç ve Bedel Encu hakkında Uludere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması kararını verdi.