Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 2020 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan söz aldı. Paylan, Kürtlere karşı yürütülen savaşın ekonomiye olan yansımaları ile paramiliter “Suriye Milli Ordusu”nun (SMO) maaşlarını sordu. 

Paylan, bütçede güvenliğe ayrılan paya dikkati çekerek, “Bütün güvenlik kalemlerine 2014 yılında toplasaydık, 50 milyar TL ediyordu. Çünkü o günlerde ülke daha çok barışı, demokrasiyi konuşuyorduk.  Güvenlikçi kalemlere bu kadar para aktarma gereği yoktu. Suriye’de büyük bir sıkıntı vardı ama içeride en azından huzur vardı. 2020 yılı bütçesinde bütün bu güvenlikçi kalemlerin bütçesinin toplamı Savunma Sanayi Destekleme Fonu örtülü ödeneği de eklersek, 160 milyar TL’ ye çıkıyor. Yani üç katından fazla bir artış var” dedi.

‘KAYNAKLAR SINIRSIZ DEĞİL’

Ekonomi kaynaklarının sınırsız olmadığını hatırlatan Paylan, söz konusu kaynakların paylaşımının da önemli olduğunu ekledi. Paylan, “Toplumdan talepler var. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) var. Maliyeti ise 20 milyar TL. 200 bin öğretmen atama bekliyor ancak MEB’de atayamıyorum diyor. Maliyetin ne kadar diyoruz,  20 milyar TL ve para yok deniliyor. Vatandaşlarımız intihar ediyor elektrik faturasını ödeyemediği için, borç krizi içinde olduğu için. Onlara dönük sosyal politikaları genişletemiyoruz” diye belirtti. 

‘GÜVENLİK İLE ÖZGÜRLÜK DENGESİ’ 

Paylan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Güvenlik ve özgürlük dengesini sağlayamayan ülkeler istedikleri kadar silaha yatırım yapsınlar… Saddam Hüseyin bütün kaynaklarını silaha ayırdı abad oldu mu? Hayır. Ülkesi yangın yeri oldu. Kaddafi bütün kaynaklarını silaha ayırdı abad olmadı. Hepsi berbat oldu. Siz bir askersiniz. Ama artık bir takım elbise giyiyorsunuz, yani üniformanızı çıkarmışsınız. Artık biz siyasetçi olarak görmek isteriz sizi, asker olarak savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu bilerek, esas olan barışı yakalamak gerektiği konusunda bir pozisyon sergilemeniz gerekiyor.  

 ‘SİLAHLARDAN BAHSETTİNİZ PEKİ ÇÖZÜM NE?’

Siz tanklardan operasyonlardan silahlardan bahsettiniz peki çözüm ne? Bir ülke güvenlikçi bakışa teslim olmamalı. Ben inanıyorum ki konuşarak çözemeyeceğimiz hiçbir mesele yok. Ama konuşamıyoruz. Ne yapıyoruz savaş tamtamları çalıyoruz. Çözülüyor mu çözülmüyor. Suriye’ye 3 tane operasyon yaptınız. Sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirme yaptınız mı? Biz sizden duymadık. Ne oldu sonuç ne toplumsal barış anlamında? Demokratik bir anayasaya, ekmek kadar su kadar özgürlüğe ihtiyaç var. Yapmamız gereken demokratik siyaseti devreye koymak. Barışı savunmak, Suriye’de demokratik çözümü savunmak. Saçlarım bembeyaz oldu 47 yaşındayım hala en son terörist ölünceye kadar bu mücadele devam edecek cümlesini duyuyorum. Bu retoriği İsrail, Netanyahu kullanıyor.”

BÜTÇENİZDE SMO MAAŞLARI VAR MI?

Bütçenizde Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) maaşları var mı? Bunlar örtülü ödenekten mi ödeniyor yoksa sizin bütçenizden mi ödeniyor. Çünkü bunların maaşının Türkiye’den gittiğini biliyoruz. Ama IŞİD, El-Kaide, Nusra türevleri bunlar. Sakalının şeklini değiştiriyor bir bakıyorsunuz ÖSO, bir bakıyorsunuz SMO oluyor. Bunlara SMO dediğimiz zaman, Suriye’nin sınırında bir Arap kemerini biz yaratmaya kalksak, doğru bir şey mi yapmış oluyoruz. Oysa sınırın her iki tarafında da çoğulculuğu sağlamalıyız. Politikalarınız sonucunda sınırımıza Rusya ve ABD’de yerleşti. Bu acaba ordunun hafızasında nereye yerleşiyor.