Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklu İbrahim Aslan’ın kızı Zahide Aslan, babasının ve diğer tutukluların cezaevinde yaşadığı hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

‘YEMEKLERDE CİSİMLERE RASTLANIYOR’ 

Zahide Aslan, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin son dönemde had safhaya ulaştığını söyledi. Aslan, babası ve diğer tutuklularla 5 Aralık’ta yaptığı açık görüş sonrası cezaevinde yaşanan sorunları şöyle anlattı: “Öncelikle yemeklerde tahta, jilet gibi cisimlere rastlanıyor. İçme sularına kanalizasyon suyu karışıyor. Bunun tespiti sağlanmış olmasına rağmen herhangi bir adım atılmamış. Çok uzun bir süredir devam eden sıcak su problemi var. Tutsaklar yıkanamıyor ya da zorunlu olarak soğuk su ile yıkanıyor. Bunu takip eden süreçte hijyen problemleri ile birlikte mantar ve türevi rahatsızlıklar baş göstermiş durumda. Tutsaklar, revire çıkarılmıyor. Zaten revirde de doktor bulunmuyor.”

‘DİLEKÇELER BAKANLIĞA GÖNDERİLMEDİ’ 

Babasının diz ağrıları çektiğini kaydeden Aslan, 2 Temmuz’da istedikleri varis çorabının ve diz ağrıları için verilmiş ilaçların kendisine teslim edilmediğini söyledi. Aslan, tutukluların yaşanan hak ihlallerini aktarmak için Adalet Bakanlığı’na dilekçe yazdıklarını; fakat dilekçelerin hiçbirinin gönderilmediğini ifade etti.

’15 KİŞİ SÜRGÜN EDİLDİ’ 

Tutukluların, seslerini duyurabilmek adına Ekim ayındaki açık görüşe çıkmadığını dile getiren Aslan, “ 5 Aralık’ta yaptığım görüşte, babam ve diğer tutsaklar cezaevi koşullarının düzelmesi için Ekim ayında bir haftalık açlık grevi eylemi yaptıklarını söyledi. Yaptıkları eylem nedeniyle cezaevi idaresinin kendilerine bir ay kültür ve spor faaliyetlerinden men edilme cezası verdiğini ifade ettiler. Sonrasındaysa 15 arkadaşlarının sürgün edildiğini aktardılar. Özellikle; birinci müdür Ahmet Ergun’un gece baskınlarını artırdığını, bu baskınları da provokasyon amaçlı yaptığını aktardılar. Yine, kendisinin Kasım ayı içinde artan ve hala devam eden bu baskınlarla ilgili Ergun’un tıpkı Esat Oktay gibi ‘ben burada devletim, istediğim saatte istediğim şekilde gelirim’ tarzında söylemlerde bulunduğunu ve tutsaklara yaklaşımının da bu cümleyle özetlenebileceğini aktardılar” ifadelerini kullandı. 

Aslan, ayrıca; babasın kendisine 10 günlük açlık grevine girdiğini söyledi. (İstanbul/MA)