HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik 17 Haziran 2021’de Onur Gencer tarafından düzenlenen silahlı saldırıda parti üyesi Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması görülmeye başlandı.

Bayraklı ‘da bulunan İzmir Adliyesi 7’incı Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi HDP’nin çağrısıyla Adliye önünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları basın açıklaması düzenledi.

Adliye önündeki açıklamanın ardından Poyraz ailesi, HDP’li yöneticiler, avukatlar, duruşmayı takip eden çok sayıda baro yöneticisi ile STK temsilcisi ve kadın örgütleri duruşma salonuna alındı. Önceki celsede SEGBİS ile bağlanan sanık Onur Gencer, bu duruşmada mahkeme salonunda hazır bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN BİRLİKTE HAREKET ETTİĞİ SİLAHLI MİLİSLERLE TANIŞTINIZ MI?’

Özlem Kara’nın Gazete Duvar‘da yayımlanan haberine göre; avukatlar Gencer’e “Bulunduğunuz yerde Türkiye’nin birlikte hareket ettiği silahlı milislerle tanıştınız mı” sorusunu yöneltti. Sorulan soruya “evet” diyen Gencer, daha sonra sorulan soruların birçoğuna cevap vermedi.

Sanık Gencer, Avukat Özkan Yücel’in “Sizinle birlikte Suriye’den dönen arkadaşlarını oldu mu, HDP ve Kürtler ile ilgili düşüncenizin ne kadarını Osman Tanrıverdi ile paylaştınız, Gamze Açar’ı tanır mısınız” sorularına da cevap vermedi.

Öte yandan sanık Gencer, “can güvenliği” nedeniyle bir kısım sorulara itiraz etti. Avukat Yücel, “Şehirlerarası ziyaretlerinde Suriye’de ilişkilendiğiniz kişilerle iletişime geçtiniz mi” diye de sorarken, katil Gencer, “Onu da siz bulun” diye cevap verdi.

MAHKEME BAŞKANI İTİRAZLARI REDDETTİ

Avukat Yücel’nin sormuş olduğu soruların, birçoğuna kesik cevaplar vermesi sonucu duruşma salonundaki avukatlar duruma itiraz etti. Mahkeme başkanı ise Gencer’in “belki, olabilir de olmayabilir de, yapmış da olabilirim, yapmamış da” cevaplarıyla ilgili avukatların itirazlarını reddetti.

‘PAYLAŞIMLARI BEN SİLMEDİM’

Avukat Yücel, saldırı sonrası silinen görüntülere ilişkin soru yöneltti. Yücel’in “Saldırıdan sonra gözaltına alındığınızda kolluk telefonunuza ne zaman el koydu” ve “Olay gününde sosyal medya hesaplarınızdan kimi görüntüler silindi, paylaşımları kim sildi” sorularına yanıt veren sanık Gencer ise paylaşımları kendisinin silmediğini ileri sürdü.

Gencer, Yücel’nin “Ülkücülerle bir ilişkiniz var mı” sorusuna ise “Herkesle var, bir tek sizinle yok” diye cevap verirken, “Ben kendimi anarşist olarak tanımlıyorum” dedi.

‘TANIYORUM AMA SÖYLEMEM’

Avukat Yücel, saldırı talimatının MHP Genel Merkezi’nden geldiğine dair iddialar olduğunu belirterek durumun araştırıldığını ifade etti. Sonrasında avukat Yücel, Gencer’e bir toplantı fotoğrafı göstererek, fotoğraftakilerin kim olduğunu sordu. Gencer ise “tanıyorum ama söylemem” diye cevap verdi. Ayrıca Mahkeme başkanı Yücel’in, “MHP Genel Merkezi’nde tanıdıklarınız var mı” sorusuna itiraz etti.

‘CANI YANAN SİZSİNİZ CEVABINI SİZ BULUN’

Avukat Yücel’in, “Whatsapp konuşmalarınızda olaya ilişkin onay almaya çalıştığınız anlaşılıyor. Madem tek başınıza yaptınız buna neden gerek duydunuz” sorusuna da cevap vermeyen sanık Gencer, “Suriye’de SADAT militanlarından birisiyle tanıştınız mı” sorusuna da “belki” dedi.

Gencer’in, Abdullatif Koçak’ın ismini duyunca duraklamasının ardından neden duraksadığını soran avukat Yücel’e Gencer’in,“Canı yanan sizsiniz cevabını siz bulun” cevabı salondan tepki topladı. Katil Gencer, daha önce sorulan ve “can güvenliği” diyerek cevaplamayı reddettiği “Gamze Açar’ı tanır mısınız” sorusuna daha sonrasında “Evet tanıyorum” dedi.

‘CEVABINI BİLİYORSUNUZ, BİNANIZI KANA BULADIM’

Avukat Yücel’in sorularının ardından dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, sanık Gencer’e soru sormaya başladı. Avukat Ağaç ile Gencer arasında geçen konuşumalar şu şekilde:

“Ağaç: İzmir poligona sizi kim yönlendirdi?
Gencer: Birisi tavsiye etti.
Ağaç: Hangi sohbet sırasında böyle bir önermede bulundu?
Gencer: Silahlar üzerinde konuşurken.
Ağaç: Bu kişiyi tanıyor musunuz?
Gencer: Hayır
Ağaç: 14 Haziran’da poligondan aldığın 15 merminin hepsini kullandın mı? Kullanmadıklarını ne yaptın?
Gencer: Cevabını biliyorsunuz. Binanızı kana buladım.”

Katil Gencer, sonrasında “Poligona hangi sıklıkla gidersiniz”, “Poligonda kayıt defteri var mıydı”, “Defteri siz mi görevli mi doldurdu”, “Poligonda eğitim aldığınız kişilerin ismi nedir”, “Umut Işık size mesleki bilgileri hakkında paylaşımda bulundu mu”, “Alican size Manisa Urganlı’da özel silah ders verdi mi”, “Oytun Yüksel bu eğitimler sırasında yanınızda mıydı”, “Silahlarla ilgili soruları neden İbrahim Akıl’a sordunuz” sorularına ise cevap vermedi.

‘ONU DA ÖLDÜRMEK GEREK’ CEVABI

Bunun üzerine Ağaç, “Sorduğumuz sorulara ‘cevap yok’ şeklinde cevap vermeniz bir örgütle bağınız olduğunu ortaya çıkarıyor” dedi. Ağaç daha sonra asker olan İbrahim Akıl üzerine sorularına devam ederken aralarında şu konuşmalar geçti:

“Ağaç: İbrahim Akıl’ı siyasal olarak nereye koyarsınız?
Gencer: Baş köşeye koyarım.
Ağaç: İbrahim Akıl’la konuşmalarınızdan olayı beraber planladığınız anlaşılmakta. Bunu ne zaman planladınız?
Gencer: Kendisinin bir alakası yok.
Ağaç: İbrahim Akıl 3 ay Suriye’de kaldığınız söylüyor. Kaldınız mı?
Gencer: Hayır
Ağaç: İbrahim Akıl’ın ne zaman Suriye’ye gittiğini biliyor musunuz?
Gencer: Gidip gitmediğini bilmiyorum
Ağaç: Yazışmalarda İbrahim Akıl’ın size Recep Tayyip Erdoğan stickerı gönderdiği sizin de ‘Yobaz. Onu da öldürmek gerekiyor. Sen yap ben sana içeride bakarım’ yazdığımız görülüyor. Bunu açıklar mısınız?
Gencer: Sadece şakaydı
Ağaç: Bu ülkenin cumhurbaşkanına suikast düzenlemenin suç olduğunu bilmiyor musunuz? Emniyet bu yazışmayı görmesine rağmen size neden bunu sormadı?
Gencer: Onu emniyete sorun
Ağaç: İbrahim Akıl’la yaptığınız yazışmalar gözaltına alındığınızda duruyor muydu? Konuşmaların bütünlük arz etmediği anlaşılmakta. Sizin dışınızda birisi bu yazışmaları silmiş olabilir mi?
Gencer: Bilmiyorum.”

Ağaç’ın sorularının ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.