Antep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında dün akşam Şişli ilçesinde bulunan evine gelen polislerce gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik, Feriköy Polis Karakolu’na götürüldü. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla suçlanan Çelik, savcılıkta ifadesi alınmak üzere gün içinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. 

Burada Antep’te bulunan savcıya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden ifade veren Çelik’e, MA bünyesinde Ağustos-Eylül 2020 tarihleri arasında  yayınlanan haberler soruldu.

ÖCALAN SORULDU 

Çelik’e MA’da yayınlanan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasını konu edinen haberlerin sorulması dikkati çekti. Çelik’e, “Barış Öcalan ile mümkündür”, “Öcalan’ın bir sözü barışı getirir”, “Tecrit tüm Kürtlere uygulanıyor” ve  “İmralı kapısı ancak toplumsal tepki ile açılır” başlıklı haberler soruldu. 

HELİKOPTER HABERİ

Bunun yanı sıra “JİTEM davasında avukatların ücretini valilik ödedi”, Urfa’da polis işkencesini konu edinen “Urfa TEM Şubesi’nde neler oluyor?” ile askerlerin Van’da iki yurttaşı helikopterden atması ardından MA’da yer alan haberler, suçlama konusu yapıldı. Bu haberler arasında “İşkence gören Şivan taburcu edildi”, “Askeri Hastane doktorları: Şivan ifade veremeyecek durumda” ve “Helikopterden atılanların yakınları ölümle tehdit ediliyor” başlıklı haberler de yer aldı. 

SUÇ UNSURU YOK 

Suçlamalara yönelik Gazeteci Çelik, söz konusu haberlerde suç unsuru bulunmadığını ifade etti. Çelik, yapılan bu haberlerin toplumu bilgilendirme amaçlı yapıldığı ve haber hakkı kapsamında olduğunu kaydetti. Çelik, “Haberler basın kanununda yer alan çerçevenin dışında çıkmamıştır. Suçlamayı reddetmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ediyorum” dedi. 

SERBEST BIRAKILDI

İfade işlemlerinin ardından Çelik, yurt dışına çıkış yasağının uygulaması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlikte ifadesi alınan Çelik, yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı.

TEKRAR GÖZALTINA ALINDI

Çelik, serbest bırakılması ardından bu kez başka bir soruşturma gerekçesiyle tekrar gözaltına alındı. Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Çelik hakkındaki soruşturma konusunda bilgi alınamadı.