24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yeniden milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine parti çalışmalarına katılmayan Batman eski Milletvekili Mehmet Ali Aslan, partisinden istifa ettiğini açıkladı. 

Aslan, bu kararını kentteki bir otelde düzenlediği basın toplantısında açıklamasının ardından sosyal medya platformu Twitter hesabından duyurdu.

Yaptığı açıklamada partisi ile yol ayrımına girdiğini dile getiren Aslan, tartışma yaşadıkları HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü ile aralarında geçen Whatsapp mesajlarını da basın mensupları ile paylaştı. 

HDP'nin kuruluş felsefesinde eksen kayması yaşadığını savunan Aslan, istifasını şu gerekçelere dayandırdı: "Hizipçi birtakım grupların güdümüne giren HDP'nin mevcut genel merkez yönetimi ile sağlıklı ve anlamlı bir şekilde yol olmak mümkün olmaktan çıkmıştır. Kurucu değer paradigmalarından ayrışan bir parti halkına da uzaklaşır ve çantada keklik gördüğü halk desteğini bir şekilde kaybetmeye mahkum olur. Son yerel seçimlerde kaybettiğimiz 37 belediye bunun açık ispatıdır. İtiraz edenlere de ‘sesinizi çıkarmayın, süreç çok ağır, gün gelir hesabı sorulur' denilerek dizayn iyice derinleşmiş ve yaşanan süreçte nitelikli, donanımlı fedakar kadrolar ya zindanlarda çürümeye terk edilmiş ya da tasfiye edilerek, özellikle de muhafazakarlar tasfiye edilerek yerleri liyakattan uzak sürece cevap olmayacak hizipçi gruplarla doldurulmaya çalışılmıştır."  

Partideki görev ve yetkilerinden istifa ettiğini belirten Aslan, "Sorumluluklarımı bugünden itibaren geride bıraktığımı ve artık sine-i halkımızda, sine-i milletimizde sivil ve siyasal hayatıma devam edeceğimi deklare ediyorum” dedi.