Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır’da yapılan basın açıklamaları, açlık grevi eylemleri, açık ve kapalı alan toplantılarında “örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında dün yapılan ev baskınlarında 11 kişi gözaltına alındı. Aralarında Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Rıfat Ronî’nin bulunduğu 11 kişi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. MED-DER, gözaltılara dikkat çekmek amacıyla dernek binasında açıklama yaptı. Hakların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, dernek yönetici ve üyeleri katıldığı açıklamada konuşan MED-DER yöneticisi Rezan Aktulum, gözaltılara tepki gösterdi. 

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Dün yine siyasi, kültürel ve dile yönelik siyasi soykırım operasyonuyla gözlerini açtıklarını ve gözaltılar arasında eşbaşkanları Rıfat Roni’nin de bulunduğunu belirten Aktulum, “Dile aşık bir insan niye tutuklanır? Dil ve kültüre sahip çıkmak neden sizi baskılıyor?” diye sordu. Aktulum, bu operasyonların amacını çok iyi bildiklerini kaydederek, “Şunun iyi bilinmesini istiyoruz: Bize geri adım attıramayacaksınız. Bizler dil ve kültür çalışmamızı daha da büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

‘GÖZALTILARI KINIYORUZ’

Baskı ve gözaltılarla demokratik yolların kriminalize edilemeyeceğini belirten Aktulum, “Soykırım operasyonlarını kabul etmiyoruz ve bu operasyonları kınıyoruz. Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın” dedi.(Diyarbakır/MA)