Sayıştay Başkanlığı tarafından Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (MARSU) ilişkin 2020 yılı denetim raporu yayınlandı. Sayıştay müfettişleri tarafından yapılan incelemede kayyım belediyesinde tespit edilen bulgular 8 başlıkta sıralanırken, MARSU’daki bulgular ise 7 başlıkta sıralandı. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.’ye muaf olmasına rağmen Elektrik Tüketim Vergisi ödendiği, işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı belirtildi. MARSU denetiminde ise köylülerden hukuka aykırı vergi alındığı, ihalelerin usulsüz yapıldığı tespitleri öne çıktı.

DEDAŞ FAZLADAN ÖDEME YAPILDI 

Kayyım belediyesine 2020 yılında 483 milyon 156 bin 238 TL ödenek verildiği belirtilen raporda bütçeden 2021 yılına devreden miktarın 250 bin TL olduğu belirtildi. Belediyenin muaf olmasına rağmen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.’ye (DEDAŞ) 84 bin 907 TL Elektrik Tüketim Vergisi ödediği belirtilen raporda, fazla ödemenin DEDAŞ’tan talep edilmesine rağmen tahsil edilemediğine yer verildi. İnceleme sonucunda kayyım yönetiminin işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun şekilde kullandırılmadığı tespitine yer verilirken, işçilerin toplamda 9 bin 991 günlük izinlerinin kullandırılmadığı belirtildi.

MARSU’DAKİ BULGULAR

MARSU’ya dair incelemede tespit edilen bulgular arasında yurttaşların su aboneliği için yatırdığı güvence bedellerinin güncellenmediğine yer verildi. Güvence bedellerinin güncellenmemesinin kullanıcıların aleyhine bir durum olduğu belirtilen raporda “(…) güvence bedelinin, 10 yıl sonra tarifelerdeki güncel tutarlar dikkate alınmadan iade edilmesi enflasyon göz önünde bulundurulduğunda abone açısından haksız bir durum teşkil etmektedir. Güvence bedellerinin sözleşme tarihinde tahsil edilen tutar üzerinden iade edilmesi aboneliğini sonlandıranlar açısından aleyhte bir durum ortaya çıkarmaktadır. Güvence bedellerinin güncellenmesi, abonelik sözleşmesinin tarafları açısından daha hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır” denildi.

KÖYLERDEN HUKUKSUZ VERGİ ALINDI

Köylerde yaşayan yurttaşların Çevre Temizlik Vergisi’nden muaf olmalarına karşı MARSU’nun köylerden hukuksuz bir şekilde 752 bin 570 TL vergi aldığı belirtilirken, “(…)belirtilen yerlerde bu verginin tarh, tahakkuk ve tahsilinin yapılması hukuken mümkün değildir” denildi. Yine MARSU tarafından depolara verilen su miktarının ölçümünün yapılmadığına dikkat çekilerek, Mardin sınırları içinde 819 su deposundaki kayıp su oranının raporlanamadığı belirtildi.

İHALELER MEVZUATA AYKIRI YAPILDI

MARSU tarafından yapılan ihalelerin, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na (KİK) göre açık ihale usulü ile yapılması gerekirken, mevzuata aykırı şekilde KİK’in 21-b maddesi kapsamında “pazarlık usulü” ile yapıldığı tespiti de raporda yer aldı. Pazarlık usulü ihalenin hangi hallerde yapılabileceğinin kanunda açık şekilde belirtildiğine dikkat çekilen raporda 61 milyon 678 bin TL değerindeki 3 ihalenin usulsüz yapıldığı belirtildi. MARSU yönetiminin ihalelerin pazarlık usulü ile yapılmasına gerekçe olarak “Küresel Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeni ile ivedilikle gerçekleştirildiği” iddiasını öne sürdüğü belirtilen raporda, ihalelerin yapıldığı tarihlerin pandemi sürecinden önce olduğu hatırlatıldı. Raporda söz konusu ihalelerin şartlar oluşmamasına rağmen mevzuata aykırı şekilde yapıldığı vurgulandı.

MA / Ahmet Kanbal