Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması görüldü. Duruşmaya Demirtaş ve avukatları mazeret bildirerek katılmadı. Mahkeme heyeti, Demirtaş’ın koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle avukatlarıyla görüşemediğini belirterek, mazeret dilekçesi gönderdiğini belirtti. Demirtaş’ın avukatlarının da aynı gerekçeyle mazeret dilekçesi gönderdiği duruşmada mahkeme başkanı, mazeret dilekçelerini kabul etmediğini tutanaklara geçirdi. Mahkeme heyeti, Demirtaş’a ihtarda bulunup savunmasını yapması için son kez süre vererek duruşmayı 16 Mart 2021'e erteledi.

DAVAYA DAİR

Demirtaş hakkında, "örgüt kurma ve yönetmek”, “örgüt propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla 142 yıla varan hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya taşınmıştı. 

Demirtaş’ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu yargılandığı dava dosyasında Demirtaş hakkında, 2 Eylül 2019 tarihinde kendisinin ve avukatlarının mazeret bildirerek, katılmadığı duruşmada tahliye kararı verilmişti.