Batı kentlerinde Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara her gün bir yenisi ekleniyor. Son bir ayda Ankara, Afyon ve Konya’da saldırılar gerçekleşirken, Konya’da yaşanan saldırıda Hakim Dal adlı yurttaş öldürüldü. Artan saldırıların altında yatan temel sebebin iktidarın ırkçı politikalarının olduğunu belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, bir diğer nedenin ise cezasızlık politikası olduğunu ifade etti. 

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, iktidarın yürüttüğü kutuplaştırıcı siyasete dikkati çekerek, iktidar eliyle Kürt kültürüne ait olan her şeye saldırıldığını belirtti. Dağ, “Buna karşı Cumhurbaşkanı Kürt iline gittiğinde Kürtçe konuşmaya çalışıyor. Ama Türkiye illerinde Kürtçe konuştuğu için katledilen insanlar oluyor. Yapılan saldırılarda da cezasızlık politikası devreye giriyor. Her saldırıdan sonra valiler saatler sonra olayların ırkçılık yönünde bir mesele olmadığını söylüyor. Bu da bizzat katili koruma, cezasızlık politikasını devreye sokmaktır” diye konuştu.

SALDIRILAR TESADÜF DEĞİL

Saldırıların yereldeki halkların birbirine karşı küskünlüğü ile olmadığını iktidarın bizzat Kürt’ün bütün varlığını, iradesine dönük politikasının sonucu olduğunu dile getiren Dağ, “Nasılki Deniz Poyraz’ın katledilmesi tesadüf değilse Kürtlere dönük saldırıların bir tesadüf olmadığını organize saldırılar olduğunu düşünüyoruz. Poyraz da bir Kürt kadını olduğu ve Kürt mücadelesinde yer aldığı için katledildi” dedi.

‘CEVABIMIZ ÖRGÜTLÜ MÜCADELE OLACAK’

Bu saldırılara karşı örgütlü bir mücadeleyle cevap vereceklerini dile getiren Dağ, “Eşitlik, demokrasi ve barış ortamı için, sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’da huzuru temin edebilmek için de HDP olarak mücadelemiz devam edecek. Irkçılığa ve faşist saldırılara karşı her zaman olduğu gibi bugün de mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘YÖNETEMİYORLAR, SALDIRIYORLAR’

İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da iktidarın normal koşullarda ülkeyi yönetemez hale geldiğini ve bir seçim hazırlığı içine girdiğini gördüklerini ifade ederek, “Seçimde Kürt oyları belirleyici rol oynuyor. Bu nedenle Kürt halkının oy verdiği partisi HDP başta olmak üzere halkın çeşitli birlikteliklerine yönelik baskı arttırıldı. Bu önümüzdeki süreçte daha da artacaktır. Çünkü koşulların normale dönmesi halinde iktidarda kalamayacaklarını biliyorlar” dedi.

NEFRET SÖYLEMLERİNE ALET OLMAYIN

“Tutup Kürdün dilini yok sayıp, Kürt halkının seçilmişlerine yönelik hakaret dili oluşturursan zaten hedef gösteriyorsundur. Bugün Kürtçe konuşmak bile hedef haline gelmektir” diyen Kenanoğlu, şunları söyledi: “Seçim uğruna halkları birbirine düşürmekten çekinmiyorlar.  Hepimiz zaten bulunduğumuz yerde göçebeyiz. Yarın hangi topraklarda ekmek arayacağımız belli değil. Bu topraklarda birlikte yaşayacaksak başka bir şansımız da yok. Bu tür kin, nefret hedef gösterici söylemlere alet olmamamız gerekir.”