Kürt bilge Apê Musa’nın (Musa Anter) "küçük generallerim" olarak nitelendirdiği 1990’lı yılların gazete dağıtımcılarından Yılmaz Yakut (Kalo), kanser hastalığı nedeniyle bu sabah Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evinde yaşamını yitirdi. Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’na getirilen Yakut’un cenazesi, dini vecibelerinin yerine getirilmesinin ardından defnedilmek üzere 1. Kısım Mezarlığı’na götürüldü. Yakut’un arkadaşları olan gazete dağıtımcıları, özgür basın emekçileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü ve çok sayıda kişi cenaze törenine katıldı.  

ATEŞTEN GÖMLEK 

Defin işlemlerinin ardından Yakut için saygı duruşunda bulunuldu. Mezarlıkta konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Yakut’un “ateşten gömlek” olarak tanımladığı 1990’lı yıllarda büyük emekler verdiğini, birçok arkadaşının bu yıllarda faili meçhul bir şekilde katledildiğini hatırlattı. Yakut’un tüm baskılara rağmen Diyarbakır’ın her sokağında gazete dağıtımı yaptığını söyleyen Altan, “Kalo, hakikati topluma ulaştırmak için çok büyük emek verdi. Kalo, hiçbir zaman gerçeklerden taviz vermeyerek, bugünlere geldi. Hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmedi. Bizler, hepimiz, halkımız Kalo’nun mücadelesinin tanığıdır” dedi. 

Yakut’un ölümünden duydukları üzüntüyü dile getiren Altan, “Kalo’yu kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Ancak Kalo'yla onur duyuyoruz. Yılmaz’a da bütün basın şehitlerine de bir kez daha söz veriyoruz; Bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Tören, duaların okunmasının ardından sona erdi. 

Yakut ailesi, Diclekent'te bulunan Şaklat Taziye Evi'nde taziyeleri kabul edecek. (Amed/MA)