Diyarbakır'da yapılan ev baskınında gözaltına alınan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Sevil Rojbin Çetin'e dönük köpekli işkence birçok kentte İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde yapılan açıklamalarla protesto edildi.  

DİYARBAKIR 

İHD Diyarbakır Şubesi, Rojbin Çetin’in işkenceye maruz bırakılmasına dernek binasında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Derya Yıldırım, "Kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik baskı ve yıldırma politikasının süreklileştiğini görmekteyiz. Kadın mücadelesine, demokrasiye ve insan haklarına yönelik baskının yansıması olarak, kadın mücadelesine de darbe vurulmak ve sindirilmek istenmektedir. Resmi gözaltı ve resmi olmayan gözaltı alanlarında yapılan işkence yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur" diye konuştu.  

Yıldırım, işkenceye karşı imzalanmış sözleşmenin çiğnendiğini kaydederek, “Türkiye, imzacısı olduğu ve işkenceyi suç sayan sözleşmemelere uymalı ve bu işkence vakalarına dönük önleyici tedbirleri almalıdır" diye seslendi. İşkenceye karşı mücadele anlamında Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları mücadeleye çağıran Yıldırım, "İnsanlığa karşı işlenmiş olan bu suçlara karşı ortak zeminde ses vermelerini talep ediyoruz. Sevil Rojbin Çetin yalnız değildir, mücadelemizle yanındayız" dedi. 

BATMAN

İHD Batman Şubesi, işkenceye dair dernek binasında açıklama yaptı. İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya, "Çetin'e yapılan işkence ile kadın mücadelesi de bastırılmak isteniyor" dedi.

İSTANBUL

İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, işkenceye dair açıklama yaptı. Dernek binasındaki açıklamada, “İşkence insanlığa karşı işlenen suçtur, Sevil Rojbin Çetin’nin yanındayız” pankartı açıldı. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de açıklamaya katıldı. 

KESKİN’DEN ‘CO’ HATIRLATMASI

Keskin, Kürtlere yönelik baskı ve operasyonların her geçen gün daha da arttığına dikkati çekerek, yapılan baskınlarda gözaltına alınanlara işkence edildiğini dile getirdi. Çetin’e yapılan işkenceye değinen Keskin, “Türkiye Cumhuriyeti polisleri bir kadına ağır işkence uyguladı. Köpekleri araç olarak kullanıp işkence yapıldı. Biz bu yöntemi 1980’li yıllarda Diyarbakır’da Esat Oktay’ın tutuklulara karşı ‘Co’ isimli köpeğini araç olarak kullanarak yaptığı işkence ile tanıyoruz. Türkiye aynı zamanda kadına yönelik şiddeti engellemeye yönelik son derece önemli bir sözleşme olan Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nde birinci imzacı. Kendi imzalarını hiçe sayarak işkence yapmaya devam ediyor” diye konuştu. 

İHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Gülseren Yoleri ise, kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik baskı ve yıldırma politikasının süreklileştiğini söyledi. Kadın mücadelesine darbe vurulmak ve sindirilmek istendiğine dikkati çeken Yoleri, “Resmi gözaltı ve resmi olmayan gözaltı alanlarında yapılan işkence yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur” dedi. 

ANKARA

İHD Merkezi Kadın Komisyonu, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin’e uygulanan işkenceye dair basın toplantısı düzenledi.

Derneğin Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen, “Resmi gözaltı ve resmi olmayan gözaltı alanlarında yapılan işkence yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur” dedi.

‘YÜRÜYEMEYECEK DURUMA GETİRİLDİ’

Çetin’in 3 buçuk saat süren ev araması boyunca maruz kaldığı insanlık dışı uygulamaları sıralayan Çevirmen, Çetin’in vücudunun farklı yerlerinden köpekler tarafından ısırıldığına,  gördüğü şiddet ve darp nedeniyle vücudunda kanama ve yaraların olduğunu belirtti. Çetin’in yine cinsel tacize maruz bırakılarak, yarı çıplak fotoğraflarının çekildiğine dikkat çeken Çevirmen, “Yürüyemeyecek duruma getirilmiş olan Rojbin Çetin ifadesinin alınması için adliyeye tekerlekli sandalye ile çıkarılmıştır” diye belirtti. Çetin’e uygulanan işkence ile Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin ihlal edildiğini kaydeden Çevirmen, Anayasa’nın 17/3 maddesi ve Türk Ceza Kanunu’nun “İşkence” başlıklı 94. Maddesi’nin insan onuruyla bağdaşmayan her türlü insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi yasakladığını hatırlattı.

‘FAİLLER HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILSIN’

İşkence uygulamalarına derhal son verilmesi ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılması çağrısını yapan Çevirmen, işkenceye karşı mücadele anlamında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başta olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşları mücadeleye davet etti. Çevirmen, işkence görenlerin muayeneleri Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Protokolü’ne uygun olarak yapılması gerektiğini belirterek, “Ulusal Önleme Mekanizması” işlevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun görevini yerine getirmesini istedi.

VAN

İHD Van Şubesi, işkenceye ilişkin şube binasında açıklama yaptı. İHD üyesi Ruken Demir, gözaltı işlemlerinde yapılan işkencelerin yaşamın bir rutini hale getirilmeye çalışıldığına işaret etti. Demir, “Oysa işkence, insanlığa karşı telafisi mümkün olmayan bir suçtur. İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır” dedi.  

ADANA 

İHD Adana Şubesi, işkenceyi şube binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. İHD Adana Şubesi’nden Baran Öner, “İşkence uygulamalarına derhal son verilmeli ve failler hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalıdır” diyerek, Çetin’in yanında oldukları belirtti.  

MERSİN

İHD Mersin Şubesi, dernek binasında yaptığı açıklamada, “Gözaltında işkenceye hayır” ve “Savunma temel haktır, engellenemez” dövizleri taşıdı. İHD Mersin Şerife Kılıç, işkenceye karşı mücadele edeceklerini söyledi.

HATAY

İHD Hatay Şubesi tarafından yapılan açıklamada, "İşkence insanlığa karşı suçtur. Rojbin Çetin'in yanındayız" pankartı açıldı. İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Ergül Sayın, ortak açıklamayı okudu. 

Benzer bir açıklama İHD İskenderun Şubesi tarafından da yapıldı. Buradaki açıklama ise Şube Başkan Yardımcısı Ayten Kılınç tarafından okundu. Kılınç, işkenceye tepki gösterdi. 

ANTALYA

İHD Antalya Şubesi, dernek binasında açıklama yaparak, işkenceyi protesto etti. 

İZMİR 

İHD İzmir Şubesi tarafından da işkenceye dair açıklama yapıldı. Şube Başkanı Ayşenur Kizaroğlu, işkence uygulamalarının derhal sona ermesi gerektiğine vurgu yaptı. Kizaroğlu, işkenceye karşı imzalanan sözleşmelere uyulması çağrısı yaptı.