Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye'deki güncel durumuna ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın verilerini paylaştı.

Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 55 kişi daha hayatını kaybetti, bin 629 yeni hasta (semptom gösteren ve Koronavirüs testi pozitif çıkan kişi) tespit edildi. Böylece toplam ölüm sayısı 8 bin 222'ye, hasta sayısı ise 332 bin 382'e yükseldi.

Koca'nın paylaşımında, "Bugün yeni 1.629 hastamız var. Toplam ağır hasta sayımız 1.398. Ağır hasta sayımızı düşürmek için mücadele ediyoruz. Hastalarımızın durumu ilerlemeden tespit edebilmek için yoğun filyasyon çalışması yürütülüyor. Bu emeklere tedbirlere uyarak destek olun" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs tablosuna ilişkin Adana'da açıklama yaptı.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"*1187 yatan hastamız var Adana Şehir Hastanemizde. 62'si Koronavirüs yüzünden burada, maske ve mesafe kuralına uyun, kalabalık yerlere gitmeyin. Hastalık gelince akla Covid'in geldiği günleri geride bırakalım. 

Adana'da 1 ay öncesine göre bugün 3'te 1'ine indi vaka sayısı. Yatak doluluk yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74. Adana'da aralarında bir doktorun da olduğu 3 kişiden oluşan filyasyon ekip sayısı 228' çıktı. 

*Mersin'de de son dönemde vaka sayısı üçte bire indi. Yatak doluluk yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65. Filyasyon ekip sayısı 210. 

*Gaziantep'te geçen aya göre vakalarda yarı yarıya düşüş var. Yatak doluluk oranı yüzde 58, doğun bakım yüzde 77.

*Kahramanmaraş'ta vaka sayılarında yüzde 30 düşüş var. Yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78. 

*Hatay'da vaka sayısı üçte bire düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77. 

*Osmaniye'de üçte bire inen vaka sayılar var. Yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67. 

*Kilis'te yüzde 75 oranında azalma var vakalarda. Yatak doluluk oranı yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71. 

*Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, filyasyon ekip sayısı 11 bin 800.

*Filyasyon ekiplerimiz dünyaca tanınıyor, ülkelerin televizyonlarında hayranlıkla izlendiler. Bu ekipler o ülkelerin sokaklarında olsaydı durum ne olurdu? Covid pozitiflerin sayısı görünenlerden kat kat fazla çıkardı. Bizim gibi mücadele eden yok. Salgınla ilgili son sözü söyleyen DSÖ de Türkiye'yi dünyaya örnek gösteriyor. 

*Aşıda dünyada faz3 aşamasına gelmiş 5 aşı var. İki tanesinin faz 3 çalışması ülkemizde de yapılıyor ve insan çalışması devam ediyor. Şu ana kadar yapılan aşıların ardından insanlarda komplikasyon gözlemlenmedi. Yerel aşıyla ilgili de yoğun çalışma yapılıyor.

*Yerel aşımız için, pazartesi ya da salı günü bin kişilik dozun üretimi tamamlanacak. Bu arada üretim tamamlandıktan sonra denekler üzerinde bu aşının faz1 uygulaması başlayacak. Bu süreçleri DSÖ standartlarını koruyarak yapacağız. 

*Eylül başından itibaren giderek yoğunlaşan artan vaka sayılarıyla karşı karşıya geldik. Bayram sonrası daha yoğun yaşadık, yaşamadığımız ilimiz olmadı. Köylere kadar bayram sonrası salgın yaygın hale geldi. İlk pik döneminde İstanbul İzmir Kocaeli Sakarya gibi illerde söz konusu iken ağırlık, o dönemde Anadolu'daki iller yaşamamıştı. Eylül ayı itibarıyla Anadolu daha yaygın yaşadı. Vakanın artmadığı iller olmadı. Bu dönemde yaygın bir şekilde filyasyon ekiplerini artırdık.  

*Biz hasta olarak bulgusu olanları ve testi pozitifleri tanımlıyoruz. Bu test uygulamamızda her ülkenin kendi test uygulaması ve politikası var. Bizde de Bilim Kurulu'nun hazırladığı rehberde biz semptomu olanlara test yapıyoruz. Biz ülke olarak test politikamızda bulgusu olanlara test yaptığımızı ifade ettik. Bu kişileri DSÖ'ye bildiriyoruz. Bunun dışında yer yer temmuzdan itibaren kesitsel taramalara başladık. 

*Bu dönemde sadece üç haftalık bütün Türkiye'de iniş yaşandı. Ankara, İstanbul'un 2 katıydı, İstanbul'un yarısına indi. 1 ay önce hangi vatandaşımız etrafında gördüğü vakaların azalmadığını söyleyebilir? Bu gizlenerek yapılabilir mi? Bulgusu olmayanları kendi haline bırakmıyoruz, izole ediyoruz, temaslılarını buluyoruz. Onları da izole ediyoruz. 14 gün boyunca her gün bu kişileri arıyoruz semptomu olursa ilaca başlıyoruz. Son dönemde İstanbul dışında benzer şekilde Türkiye'de azalışın olmadığı hiçbir il yok. İstanbul'da da daha yakın takiple bu artışın giderek azalacağını söyleyebilirim. Önümüzdeki hafta daha belirginleşecek. 

*Bize güvenin, makalede yanlışlıkla Şubat ayı yazılmış Mersin'de 22 Marttan önce testi pozitif çıkan yok. İddia ediyorum. Politikacılar sağlık üzerinden siyaset yapmasın. Yeri gelince ideolojik muhalefet yapılabilir ama 83 milyon olarak bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız.”