DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması yarın görülecek. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen dava dosyasında sanık olarak yer alan 108 kişi, 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

İDDİANAME

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırısına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protestolardan 6 yıl 3 ay sonra 3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianame, 30 Aralık 2020 tarihinde mahkemeye sunuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6 yılda topladığı ve HDP tarafından “Kumpas Davası” olarak tanımlanan iddianame, Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bir hafta içinde 7 Ocak 2021’de kabul edildi. HDP’ye yönelik ağır suçlamaların yer aldığı içerik ve hukuki niteliği tartışma konusu olan iddianamede, mağdur müşteki olarak aralarında Adalet Bakanlığı, AKP, CHP, Hür Dava Partisi, MHP, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, MİT, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Savunma Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu’nun da bulunduğu 2 bin 676 isim yer aldı.

İKİNCİ HEYET ATANDI

Bir hafta gibi kısa sürede iddianameyi kabul eden Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne, ikinci bir heyet atandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 26 Mart tarihli “Adlı Yargı Hakimlerinin Müstemir Yetkilerinin Belirlenmesine İlişkin” duyurusunda, Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ikinci heyet atanmasına ve mevcut heyetin sadece Kobanê Davası ve sonrasında gelebilecek bağlantılı davalara bakmasına karar verdi.

3 DURUŞMA 15 OTURUM

Özel olarak atanan heyeti duruşmaları aralıksız sürdürerek, bitirme çabasına girdi. Avukatların yoğun itirazı üzerine iki hafta duruşma görülmesine, bir hafta ise ara verilmesine karar verildi. Davanın bugüne dek 3 duruşması 15 oturumda yapıldı.

İLK DURUŞMA

Davanın ilk duruşması 26 Nisan’da görüldü. Davanın başlamasıyla iktidardan gelen açıklamalar nasıl bir yargılamanın yapılacağının sinyalini verse de HDP’nin yoğun hazırlıklarıyla birlikte davayı sahiplenme ve dayanışma yüksek oldu. Bin 200 avukat savunmayı üstlenmek için yetki belgesi sunarken, 11 farklı ülkeden yabancı heyetler ve birçok barodan temsilciler davayı takip etmek için Ankara’ya geldi. 300 jandarma ve çevik polisin arasında savunmaya hazırlanan avukatlar mahkemenin kendilerini görmezden gelen tutumunu protesto etti, reddi hakim talebinde bulundu. Avukatların protestoları arasından 3 bin 530 sayfalık iddianamenin özeti okutuldu.

İKİNCİ DURUŞMA

Davanın ikinci duruşması, 18-20-21 Mayıs’ta 3 oturum şeklinde görüldü. Duruşmanın ilk oturumunda avukatlar ve tutuklu siyasetçiler reddi hakim gerekçelerini sıraladı. Tutuklu siyasetçiler ve avukatlar mahkeme heyetini, “İktidarın talimatını uyguluyorsunuz, dosyaya bakılmamış, deliller araştırılmamış, tasfiye operasyonu, kurgu, bu mahkeme IŞİD’i savunuyor, gerçekleri ortaya biz çıkaracağız” diyerek reddetti. Duruşmanın 2 ve 3’üncü oturumu da siyasetçilerin savunmalarıyla devam etti.

DENİZ POYRAZ KATLEDİLDİ

Davanın üçüncü duruşması, 14-25 Haziran tarihleri arasında 10 oturum şeklinde gerçekleşti. HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesiyle duruşmanın rengi değişti.  Saldırı, mahkeme heyetinin “HDP binalarına neden hiç saldırı olmuyor?” sorusundan bir gün sonra yaşandı.  Bu durum karşısında siyasetçiler yargılamanın hükümsüzlüğünü ifşa ederek, “Hızır Paşanın sofrasında oturanlar Pir Sultanları nasıl yargılar? Yargılayabilir mi?” sorusunu yöneltti. 

Davanın son duruşmasında Ayhan Bilgen, Can Memiş, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Zeki Çelik, İbrahim Binici, Emine Ayna ve Emine Beyza Üstün olmak üzere 8 isim tahliye edildi. Böylelikle davada tutuklu siyasetçi sayısı 20’ye düştü.

Çarşamba günleri dışında 2 hafta sürmesi beklenen 4’üncü duruşma yarın başlayacak. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde 8 oturum sürmesi beklenen duruşmanın ilk günü, avukatların usule dair itirazlarda bulunması bekleniyor. Siyasetçilerin savunmalarının da yapılması beklenen duruşmalarda HDP’li siyasetçiler bir kez daha “kumpas” olarak nitelendirdikleri davada bir kez daha yargılamaya hazırlanıyor.

YÜKSEKDAĞ'DAN MESAJ

Davanın 4’üncü duruşması öncesi Mezopotamya Ajansı’na (MA) avukatları üzerinden değerlendirmede bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, şunları söyledi: “HDP’ye yönelik siyasi yargı operasyonu tüm hızı ve yoğunluğuyla devam ediyor. Partimize yönelik kapatma davası ve Kobanê Davası bu operasyonun 2 temel ayağı. Kobanê Davası ekseninde Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu halklarının tarihsel haklılığı ve DAİŞ vahşetine karşı yürüttüğü mücadele yargılanıyor. Bu haklı ve doğru mücadeleyi yaşamın her alanında savunduk. Bundan sonra da ister mahkeme kürsülerinde olsun ister başka platformlarda olsun bütün özgüvenimizle savunacağız.

AYDINLIĞI BİRLİKTE KAZANABİLİRİZ

Kurbanları katil, haklıları haksız ilan eden ve faşist zor aygıtlarıyla kirli manipülasyonlarla hakikati karartabileceğini sananlar, çok büyük yanıldıklarını görecekler. İnanıyorum ki bütün demokratik kamuoyu, halklarımız, kadınlar ve gençler demokratik direniş ve dayanışma ruhuyla Kobanê Davası karşısında duyarlılık sergileyecektir. Ortadoğu ve Rojava’da halklarımıza dayatılan karanlığı birlikte yendik aydınlığı birlikte kazanabiliriz.”

MA / Zemo Ağgöz