Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Kızıldere'de yaşamını yitirenleri Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde yapacağı basın açıklamasıyla anmak istedi. Anmadan önce birçok noktayı kapatan polisler anma için Süreyya Operası önüne gelen kitleyi de ablukaya aldı. Abluka altındaki kitle, "Yaşasın birleşik mücadelemiz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla duruma tepki gösterirken polisler, kaymakamlık yasağının olduğunu ve açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Fotoğraf ve görüntü çeken gazetecilere de engel olan polisler ardından sloganlarına devam eden kitleye saldırarak çok sayıda kişiyi darp etti. Ablukanın dışında da "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atan yurttaşlara müdahale eden polisler, yurttaşları darp etti.

Eyleme katılan Halkların Demokratik Partisi  (HDP) milletvekili Musa Piroğlu da ablukaya alınan kitleyi ve görüntü almaya çalışan gazetecileri darp eden polislere tepki gösterdi. Polisler, daha sonra gazetecileri darp ederek görüntü almasına engel olup ablukanın dışına çıkardı. Ablukaya alınan çok sayıda kişi ise polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Kadıköy Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

‘ZULÜM BİTECEK’

Yaşanan gözaltılara tepki gösteren HDP milletvekili Musa Piroğlu  “İktidar halka yabancı ve düşmandır. Halk nerede sesini çıkarsa yüzlerce polis saldırıyor. Tek bir şeyden korkuyorlar; biz toparlanırsak, biz ayağa kalkarsak, biz sesimizi çıkarırsak, bir avuç olduklarını görecekler. Halk bir kere ayağını toprağa basıp kalktığında, onların sarayı yıkılacak, saltanatı da yıkılacak. 30 Mart’ı anmak, Mahir Çayan’a Deniz Gezmiş’e sahip çıkmak demektir. Onlara sahip çıkmak, bugünün krallığına itiraz etmek demektir. Mahir Çayan’lar karanlığı yırttı. Aydınlığı bu ülkenin halkları ve emekçileri getirecek. Ve en sonunda bu zulüm bitecek biz kazanacağız” diye konuştu.