Urfa’nın Haliliye ilçesinde 31 Aralık 2020 günü Şanlıurfa Ticaret Merkezi (ŞUTİM) Adliye Kavşağı'nda Motosikletli Polis Timleri (Yunus) ile M.K. adlı çocuğun sürücüsü olduğu motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen kazada, M.K. ile birlikte aynı motosiklet üzerinde bulunan Ahmet Çetin Genç (17) adlı çocuk ağır yaralanmıştı. Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Genç, 74 gün sonra geçtiğimiz 14 Mart’ta yaşamını yitirdi. 

Kazada yaralanıp, vücudunda kırıklar oluşan arkadaşı M.K. ise tedavisi sonrası hastaneden taburcu edilmişti.

POLİS KIRMIZI IŞIKTA GEÇTİ 

Kaza anını kaydeden mobese kayıtlarına göre, kırmızı ışığı ihlal eden Yunus polisi F.S.’nin sürdüğü motosiklet kavşakta yeşil ışıkta yoluna devam eden M.K.’nin hakimiyetindeki motosiklete çarpışıyor. Çapmanın etkisiyle M.K.’nin arkasında oturan Ahmet Çetin Genç adlı çocuk motosikletten fırlayarak kafasını düştüğü kaldırım taşına çarpıyor. Kazadan sonra ifadesi alınan M.K. yeşil ışıkta geçtiğini, kazanın polis motosikletinin kendilerine çarpması sonucu meydana geldiğini anlattı.

SERBEST BIRAKILMIŞ 

Kazaya dair açılan soruşturma kapsamında ifadesi alın polis  memuru, “Sözlü ihbara istinaden eski sanayi bölgesine ivedi ve kontrollü bir şekilde hareketlendik…Siren sistemim açık bir şekilde yolun sağında seyir halindeyken tam kavşağa geldiğim sırada sol tarafımızda hızla bir motosikletin geldiğini son anda fark ettim ve bu motosikletin bana çarpmasına engel olmak için frene basarak durmaya çalıştım, ancak bu motosiklet kullandığım motosikletin ön kısmına hızlı ve sert bir şekilde yandan çarptı” diyerek, kazanın sorumlusu olarak karşı tarafı suçladı. 

İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan F.S.’nin iddialarının aksine, öne sürdüğü ihbara ilişkin anons geçilmediği ve yine sirenlerinin kapalı olduğu mobese kayıtlarından anlaşıldı. 

VALİLİK İZNİ BEKLENİYOR 

Yaşamını yitiren Genç’in ailesi, 13 Ocak’ta Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçe ile polis memuru F.S. hakkında şikayetçi oldu. Dilekçeye cevap veren Emniyet, ilgili polis hakkında idari soruşturmanın açıldığı bilgisini aileye tebliğ etti. Ancak izne çıkarıldığı ortaya çıkan F.S. hakkında soruşturma başlatılabilmesi için valilik izni bekleniyor. 

Aile, avukatları aracılığıyla çocuklarını stajyer olarak işyerine gönderen okul yönetimi, işyeri sahibi ve motosikletin sürücüsü M.K. hakkında da şikayetçi oldu. 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan baba Mehmet Genç, Şanlıurfa Teknik Endüstri Meslek Lisesi Otomasyon Bölümü son sınıf öğrencisi olan oğlunun kaza günü okul yönetimi tarafından bir işyerine stajyer olarak gönderildiğini belirtti.

HAYALİ AMED SPOR'DA OYNAMAKTI

“Eğitimini tamamlaması için staj görmesi gerekiyordu. Oğlum işyeri güvenliği olmayan bir yere okul tarafından gönderildi. Burada staj görmeye başladı” diyen baba, aynı zamanda lisanslı futbolcu olan oğlunun en büyük hayalinin Amedspor’da oynamak olduğunu dile getirdi.

STAJ DEĞİL İŞE GÖNDERİLMİŞ 

Oğlunun trafik kazası geçirdiği ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı haberini işyerine gelen telefon ile öğrendiğini söyleyen Genç, “Ben gittiğimde oğlum yoğun bakıma alınmıştı. Oğlumun motosiklet ile kaza yaptığına şok oldum. Oğlum motosiklet sürmezdi. Ben de sürmesine asla izin vermezdim. İşyeri sahibi, oğlumu bir başkasının kullandığı motosiklet ile işe göndermiş. Normalde oğlumun staj alanının dışına çıkmaması gerekiyordu. Oğlum motorun sürücüsü M.K. ile birlikte işten dönerken yeşil ışıktan geçiyor. Kavşakta kırmızı ışığı ihlal edip, gelen yunus polisleri ile çarpışıyorlar. Oğlum motosikletten fırlayıp kafasını kaldırıma çarpıyor. Orada ağır yaralanıyor” diye anlattı. 

EMNİYET ‘POLİS HATALI’ DEDİ

Kazadan sonra Emniyet tarafından kendilerine polisin hatalı olduğu, gerekli işlemlerin yapılacağının söylendiğini ifade eden Genç, şöyle devam etti: “Oğlum 74 gün boyunca yoğun bakımda kaldı. En sonunda yaşamını yitirdi. Bu süre zarfında ne devlet erkânından, ne okul yönetimi ne de iş yeri bize bir açıklama yapmadı. Vefat etti, başsağlığı dilemediler. Hepsine dava açtım. Okul, işyeri, motorun sürücüsü ve polise dava açtım. İşyeri sahibi küçük yaşta motosiklet kullanan çocuğun arkasına oğlumu bindiriyor. Oğlum için sonuna kadar mücadele edeceğim. Kanını yerde bırakmayacağım.” 

ANNE: ADALET İSTİYORUM

Anne Yeliz Genç de, oğlunun ölümünden okul yönetimi, işyeri sahibi, polis memuru ve motosiklet sürücüsü M.K.’nın sorumlu olduğunu ifade etti. Anne Genç, "Kimse bize bir şey söylemedi. Yanımıza bile gelmediler. Çocuğumun bindiği motor yeşil ışıkta polisler kırımızı ışıkta geçiyor. Ben adalet istiyorum. Oğlumun işe gönderildiğinden haberimiz bile yoktu. Ben ölünceye kadar oğlumun ölümünden sorumlu olanlara karşı mücadele edeceğim” dedi. 

‘KATİLİ YAKALASINLAR’

Torunun ölümünde sorumlu olanların yakalanıp, tutuklanmasını isteyen babaanne Cemile Genç ise, “Katilini yakalasınlar. Günlerce yoğun bakımda kaldı, bir gün bile gözünü açmadı. En sonunda öldü” diye konuştu.

MA / Barış Polat