CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapılan “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” programında, kentteki kadın muhtarlar bir araya geldi. Buluşmaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. 

Canan Kaftancıoğlu, sosyal adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konulu toplantıda, "Kadın ve yerel yönetimler perspektifinden konuşarak, sorunları kadın muhtarlardan dinleyerek çözümleri hayata geçirmeyi diliyoruz. Demokrasinin tecelli ettiği ilk yer olan mahallelerde, sizlerin tecrübe tespit ve önerileri genel ve yerelde tespit yapan tüm siyasetçiler için yol gösterici olmalı. Mahallerinizde yaptığınız çalışmaları dikkatle takip ediyoruz. Sizlerin kısa ve uzun vadedeki çalışmalarınızı hayata geçirmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, İstanbul’un sesini dinlemek isteyenlerin 16 milyonluk kentin seçilmiş kişilerini dinlemek zorunda olduğunu söyledi.

İmamoğlu,  “Ülkemizde sadece 50 muhtardan 1'i kadın. Çok düşük bir oran. Her noktada bu eşitsizlik söz konusu. Bütünüyle bu alanlarda, kadına hak ettiği idari yetkiyi vermediğimiz takdirde, dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabet edemeyiz" dedi. 

‘KANALI HANGİ PARAYLA YAPACAKSIN!’

Konuşmasında kadınların siyasette güçlü olmasının demokraside çok önemli vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, muhtarların sorunlarına değindi. 

Daha sonra gündemdeki konuları değerlendiren CHP lideri, Türkiye’de kişi başı aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısının 8 milyondan fazla olduğuna işaret etti. 

Kılıçdaroğlu, “İşsizlik 8 milyonu aştı. Bu tablo 21. yüzyıl Türkiye’sinin hak ettiği bir tablo değil. Bunları vicdanınınız bir kenarına koyun. 'Kanal İstanbul yapacağız' hangi parayla yapacaksın. Aç çocuğun karnını doyurdun mu, işsize iş buldun mu, çiftçiye destek verdin mi? Birlikte mücadelenin, Türkiye sorunlarına birlikte çözüm üretmenin öneminin farkına varmalıyız. Sağ ile sol ile alakası yok bunun. İnsana hizmet ediyorsan en değerli siyasetçi sensin, insana değil birilerine hizmet ediyorsan bu olmaz” dedi. 

İstanbul Üniversitesi'nde yemekhane indirimleri kesilen öğrencilere de değinen Kılıçdaroğlu, “İstanbul Üniversitesi’nde olaylar var son günlerde. Bu çocukların yemeklerini kesiyorlar. Bunlar bu memleketin çocukları. Tasarruf yapa yapa öğrencinin yemeğine mi sıra geldi. Tasarruf yapacaksan Saray'ında yap tasarrufunu! Kul hakkı yemeyen bir siyasi anlayışa ihtiyaç var. Siyasetçi her kuruşun hesabını halka hesap vermek zorundadır” diye çıkıştı. 

‘TAŞERONLUĞU BİZ YAPTIK’

İzlenen dış politika nedeniyle AKP’ye yüklenen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Bu dış politikanın Suriye politikasının kazananı kim? Türkiye buradan ne kazandı, ne elde etti? Ortadoğu bataklığına girmeyin diye 'vatan haini’ diyerek beni suçladılar. Bu dış politikadan bizim kazancımız yoksa kimin kazancı oldu? Amerika ve Rusya oraya yerleşmedi mi? Taşeronluğunu bize yaptırdılar. O ateşi kendileri tutmadılar, ateşi tutacak maşa buldular. Suriye'deki maşa da Türkiye'dir. Şimdi çocuklarımızı Libya'ya gönderiyorlar!”

‘TÜRKİYE BARIŞ EKSENİNE OTURMALI’

İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, “Kasım Süleymani öldürüldü, İran'ın önemli bir askeri, Ortadoğu'da etkin bir kişiydi. Ortadoğu'da yeni bir kanlı sayfa açılabilir. Türkiye'nin Ortadoğu politikasını 180 derece değiştirip, barış eksenli bir çizgiye oturtmasıdır. Ortadoğu bir bataklıktır. Hiçbir hükümet Ortadoğu bataklığına girmemiş, hakem olmuştur. Bataklıktan tehlikeli sinyaller geliyor. Dünya diken üstünde. Bu konuda dikkatli ve tutarlı bir politikaya ihtiyaç var. ABD'nin de yaptığı yanlıştır. Bir ülkenin komutanını öldürmek diplomasiyi yok etmek, ülkeler arası bir çatışmaya zemin hazırlamaktır. Çatışma en son başvurulacak şeydir” diye konuştu.(İstanbul/MA)