İçişleri Bakanlığı kararıyla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasıyla eş zamanlı olarak 29 kentte yapılan operasyonlar kapsamında 418 kişi gözaltına alındı. Bu kapsamda Diyarbakır’da yapılan operasyonlarda aralarında ajansımızın editörü Ziyan Karahan’ın da bulunduğu 84 kişi, “PKK/KCK için örgütleme, katılım ve milis, işbirlikçilik faaliyetlerinde bulunmak” ve “İlerleyen süreçte 6-7 Ekim Kobane olayları benzeri ‘Seri Hilde’ tarzı eylem arayışı içerisinde bulanabilecekleri şüphesi” iddiasıyla gözaltına alındı. Bu kapsamda ifadeleri alınan gözaltındakilere sadece tek bir soru yöneltildi.

4 gün boyunca gözaltında tutulan 40 kişiden bazıları, 23 Ağustos’ta emniyet ifadeleri ardından emniyette, bazıları ise çıkarıldıkları Diyarbakır Adliyesi’nde “Adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı. Emniyet ifadeleri alınarak, adliyeye çıkarılan 44 kişinin ise gözaltı süreleri uzatılarak, yeniden emniyete götürüldü.

Gözaltı süresi uzatılan 34 kişiden bazıları emniyette, bazıları da 25 Ağustos’ta çıkarıldıkları Diyarbakır Adliyesi’nde “Adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı. 19 Ağustos’tan bu yana gözaltında tutulan 10 kişi ise dün adliyeye çıkarıldı. Burada ifadeleri alınan 10 kişi de “Adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı. 

Yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların tamamının serbest bırakılmasıyla, kayyum operasyonu boşa çıkmış oldu.