Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin, her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 603’üncü haftası yayınlanan video ile gerçekleştirildi. Videoda İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gurbet Yavuz, 12 Nisan 1981’de İstanbul’da gözaltında zorla kaybettirilen Nurettin Yedigöl’ün kayıp hikayesini anlattı.  

‘SORGUDA KANLAR İÇİNDEYDİ’  

Erzincanlı ve 27 yaşındaki Nurettin Yedigöl, 12 Nisan 1981’de İdealtepe’de yapılan bir ev baskınında gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, kayıp hikayesini şöyle anlattı: “Gözaltı süresi içerisinde ağır işkencelere maruz kalır. Yedigöl, gözaltında sorgudayken arkadaşları tarafından görülür. Arkadaşlarının anlatımlarına göre Yedigöl, sorguda çırılçıplaktı, kolları tutmuyordu, konuşamıyordu ve kanlar içindeydi. Arkadaşlarının bu son görüşü dışında, Yedigöl’ü bir daha gören olmadı. 

Yakınlarının Nurettin Yedigöl’ün bulunmasına yönelik yaptığı tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Tüm başvurular “gözaltına alınmadı” yanıtıyla geri çevrildi. Açılan davalardan da bir sonuç çıkmadı. Aile, yıllarca devlet kapılarını çaldı, Nurettin’i sordu. Soruşturmayı yürüten dönemin savcısı Faik Tarımcıoğlu’nun aileye ‘Bizim elimizde de oğlunuz hakkında bir tutuklama kararı var ama bulamıyoruz’ dediği ileri sürüldü.”