Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik “Kobanê soruşturması” kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in de bulunduğu 20 siyasetçiden 17’si 2 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. İçişleri Bakanlığı aynı gün, tutuklanan siyasetçiler arasında bulunan Bilgen’i görevden uzaklaştırarak yerine Kars Valisi Türker Öksüz’ü kayyım olarak atadı. Göreve belediye önünde kıldığı namazla gelen kayyımın, ilk icraatlarından biri de kente özgü kaşar, gravyer, bal, tereyağı ve çeçil peyniri gibi ürünleri aracıları ortadan kaldırarak doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırma hedefiyle 2019’da kurulan Kars Belediyesi Çalışanları Kooperatifi ile olan anlaşmayı feshetmek oldu. 

Belediyenin iştirak şirketi olan Beltaş A.Ş. bünyesinde “KarSbel” markasıyla üretilen ürünler, farklı illerde satışa sunuluyordu.

‘ÜRETİCİLERİN BİR ARAYA GELMESİ İSTENMEDİ’

Kayyım atandıktan sonra belediye bünyesinde kurulan Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Birimi’ndeki görevinden istifa eden Bizim Değirmen Kooperatif ortaklarından Ahmet Turan, sözleşmenin yerel üreticilerin bir araya gelmesini engellemek amacıyla feshedildiğini belirtti. Kars’ta kooperatifleşmeyi ve üreticiyi destekleyen politikaları uygulamak için Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Birimi açtıklarını kaydeden Turan, kente 3 ay önce geldiğini dile getirerek, “Kars’ın kendine özgün ürün çeşitliliği oldukça fazla olmasına rağmen Türkiye piyasası içerisinde bu ürünleri yeterince tanıtabilmiş değil. Üreticilerin kendi aralarında kooperatifler kurmasıyla yeterince tanıtılabilinir” dedi.

Tek amaçlarının yerel ürünleri halka ulaştırmak olduğunu söyleyen Turan, “Ankara’da bulunan Bizim Değirmen Kooperatifi’nin ortaklarından birisiyim. Ayhan Bilgen de Bizim Değirmen’in ortaklarındandır. KarSbel, Kars Belediyesi’nin kurmuş olduğu bir şirket. Üretime dönük çalışmalar yapılması bekleniyordu. Ürünleri direk üreticilerden sağlayarak hem direk satış yapıyordu hem de özelikle Ankara ve İstanbul’da kurduğu temsilcilikler üzerinden bu ürünleri halka ulaştırıyordu” ifadelerini kullandı. 

HESAPLAR İNCELEMEYE ALINDI

Tutuklanan Eşbaşkan Şevin Alaca’nın KarSbel Şirketi’nin kurucusu ve başkanı olduğunu belirten Turan, “Tüm hesapları didik didik ediliyor. Burada ortaya çıkacak bir usulsüzlük yok. Usulsüzlük üzerinden Eşbaşkan Şevin Alaca’ya ayrı bir dosya hazırlamak gibi bir niyet seziliyor” diye belirtti. 

‘TALİMATLA İŞÇİLER ÇIKARILDI’

İşçi çıkarma yasağına rağmen hem İstanbul hem de Ankara da temsilci olarak çalıştırılan işçilerin talimatla işten çıkarıldığını kaydeden Turan, şöyle dedi: “KarsBel’in elindeki ürünlerden satılabileceklerin derhal satılması, satılamayacakların üreticilerine iade edilmesi ile ilgili başka bir talimat geldi sonrasında. Şuanda KarsBel’in yapmakta olduğu ticari faaliyet, askıya alınmış durumda. KarsBel Şirketi adını son dönemlerde çok duyurdu; ama şimdi pasifize edilmek isteniyor.”

‘HACİZLERE RAĞMEN BÜYÜK İŞLER YAPILDI’

Belediyenin MHP’li önceki yönetimin bıraktığı 400 milyon TL’lik borçla devralındığını hatırlatan Turan, “Kars Belediye’si müthiş bir borç batağındaydı. Hatta başkan odasındaki masa ve sandalyeler dahi haciz altındaydı. Kars Belediyesi, bütün bu güçlüklere rağmen son 3 ayda yaptığı işlerle üstesinden gelmeyi başardı” dedi.

‘ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI HEDEF ALINDI’

Belediyenin çalışmalarıyla son dönemlerde adını sık sık duyurduğunu anımsatan Turan, “Çalışmaları baltalamak için belediye hedef alınmıştı. Bu hedefte bulunanlardan bir tanesi de KarsBel idi. Özellikle kentte bulunan Kars balı ve üreticileri, bunun yanında Kağızman dut ürünlerini evlerde üreten kadınları bir araya getirmek ve pazar payını sağlamak, üretim kapasitesini artırmak için çaba harcayacaktık. Kars’ta 6-7 çeşit kaz çeşidi var, ancak doğru bir şekilde pazara aktarılmıyor. Bu ve buna benzer çalışmaları yapma zemini oluşturulacak güç KarsBel’di. Bunu baltalamak ve ortadan kaldırmak, üreticilerin yan yana gelmesini ve birlik oluşturmalarını engellemeye dönük bir adım olarak görmek lazım” ifadelerini kullandı.