Mardin'in Derik ilçesinde, 15 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra yerine kayyım atanan Halkların Demokratik Partili (HDP) Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Esmez tutuklu bulunduğu Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak Esmez'in avukatı Dıldar Ektiren savunma yaptı. İddianameye değinen Av. Ektiren, iddiaların tutuklama için yeterli olmadığını belirterek, tahliye talebinde bulundu. 

TAHLİYE EDİLMEDİ

Eşbaşkan Esmez ise, “Ben kolon kanseri tedavisi görüyorum. Cezaevinde koşullar çok zor. Son olarak virüsle birlikte tedaviye devam etmem ve koğuşta kalmam da çok zorlaştı. Hakkımda ki suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliye ve beraatımı talep ediyorum” diye savunma yaptı. 

Mahkeme, "kuvvetli suç şüphesi” iddiasıyla Esmez’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 17 Haziran'a ertelendi.(Mardin/MA)