Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının ikinci yıl dönümü dolayısıyla Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama gerçekleştirildi. Doku ailesi, Munzur Üniversitesi öğrencileri ve HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü'nün katıldığı açıklamada, Doku'nun fotoğrafları taşındı.  

SORUŞTURMAYA TEPKİ

Platform üyelerinden Raife Yılmaz, Doku'nun kaybolmasına dair başlatılan soruşturmada 2 yıldır herhangi bir ilerlemenin sağlanmadığını belirtti. Yılmaz, savcılığın “intihar” iddiası üzerinde durduğuna işaret ederek, "Dinar Köprüsü yönünden ilerleyen ve MOBESE kayıtlarına da yansıyan kadının Doku olduğu öne sürülerek, köprüden Uzunçayır Baraj Gölü’ne atladığı algısı yaratıldı. Ancak arama çalışmalarından bir sonuç alınmadı. Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistan'ın en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvuruldu" dedi. 

VALİ: NE İSTERSENİZ YAPIN

Ailenin yetkililerle yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kaldığı ve verilen sözlerin tutulmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Şüpheliler hakkında herhangi bir işlem yapılmaz iken abla Aygül Doku hakkında dava açılmıştır. Tüm bunların sonucunda aile adliye önünde oturma eylemi başlatmış ve vali ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Vali ve savcının söylemleri şüphelileri aklayan tarzdadır. Annenin 'Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz' sözleri üzerine valinin ‘ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir" diye belirtti. 

"İktidar mensuplarının her bir cümlesi kadınlara şiddet olarak dönüyor" diyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Haftalardır, aylardır, yıllardır yasalar etkili uygulanmıyor. Erkek şiddetine karşı acil önlem planı çağrılarımıza kulak tıkayan iktidar, bizim için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi'nden imzayı çekti. Biz kadınların uzun yıllar mücadelesi sonucu bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin yasa iken bunu uygulayacakları yerde kaldırdılar. Kadınlar olarak izlenen tüm bu yok etme politikalarına karşı örgütlü kadın mücadelesini büyütüp olayların takipçisi olacağız. Kaybolduğu ilk günden beri bu işin takipçisi olacağımızı ve Gülistan bulunana kadar da vazgeçmeyeceğimizi belirtmiştik. Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyecek, hesap soracağız."  

DİYARBAKIR 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) da, iki yıldır haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’ya (21) dair Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Hazal Parkı'nda açıklama yaptı. "Gülistan'sız iki yıl, Gülistan için adalet" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Gülistan Doku nerede", "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

ETKİN SORUŞTURMA

Doku için Adalet Komisyonu üyesi Dilan Ergül, 2 yıldır Doku'nun kaybolmasına dair etkin bir soruşturma yürütülmediğine işaret ederek, "Gülistan iki yıldır kayıpken erkek devlet ne yaptı?" diye sordu. Doku için barajda göstermelik arama çalışması yapıldığını ifade eden Ergül, "Baş şüpheli Zainal Abakarov ve ailesi sorgulanmadı. Ailesi dilediğince şehir değiştirdi. Zaynal serbestçe yurt dışına gidip gelebildi. Gülistan’ı sordukları için öğrenci kadınlar ise yurtlarından atıldı, disiplin cezaları ve gözaltılar ile yıldırılmak istendi" diye kaydetti.  

"Doku’yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz" diyen Ergül, şunları söyledi: "Siz tüm kuvvetinizle, kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan’ı koruyorsunuz. Susturulmak istendiğimiz her an 'susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' sloganıyla karşılık vermeyi birbirimizden öğrendik." Doku'yu aramaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Ergül, "Kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku’yu bulacağız, Gülistan için adaleti kazanacağız. 2 değil 2 bin yıl geçse dahi elimiz faillerin ve koruyanların yakasında olacak. Gülistan'dan vazgeçmiyoruz. 

İHD'DEN AÇIKLAMA

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) bölge kentlerinde bulunan şubelerinin Kadın Komisyonları ise, Doku'ya dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Gülistan’ın ailesi, şüpheli olarak gördükleri Zaynal Abarakov hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Ancak ailenin bu konuda ki girişimleri de sonuçsuz kamıştır. Zaynal Abarokov’a yönelik somut onlarca argümana rağmen hala bir işlem yapılmamış olması ise devlet tarafından korunduğu iddialarını güçlendirmektedir. Teknolojinin her alana hakim olduğu, her yerde mobese kameralarının olduğu bir çağda, bir kadının güpegündüz kaybolması ve cansız bedenine dahi ulaşılamamasının izah edilebilir bir yanı bulunmamaktadır. Gülistan’a ne olduğu bulunmalı, failler ortaya çıkarılmalı ve akıbeti aydınlatılmalıdır" çağrısı yaptı.