Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısı Şırnak’ta yaşanan sorunları gündeme getirdi. 

Kaçmaz, 2015 yılında Şırnak Merkez ve Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde ilan edilen sokağı çıkma yasakları sonrasında kentten göç ettirilen ve evleri yıkılan yurttaşların mağduriyetine değindi. Kaçmaz, Şırnak ve ilçelerinde 9 bin konut ve işyerinin yerle bir edildiğini hatırlatarak, “Daha sonraki süreçte Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığıyla toplam 5 bin 716 konut ve işyeri yapıldı. Yapılan bu konut ve işyerlerinden 5 bin 200 tanesi teslim edilmiş, yapımı bittiği halde teslim edilmeyen konut ve işyeri sayısı ise 516’dır. Aradan geçen 5 yıla rağmen bir senede bu konut ve işyerlerini yapıp hak sahiplerine teslim edeceği sözünü veren ilgililere soruyoruz yapılması gereken 3 bin 284 konut ve iş yeri neden yapılıp hak sahiplerine teslim edilmiyor?” dedi.

‘MAĞDURİYETLER DEVAM EDİYOR’

Bin 200’e yakın ailenin evlerinin teslim edilmediğinin altını çizen Kaçmaz, şunları söyledi: “Evleri yıkılan ailelerin arsaları ile ilgili yetkililerle yaptığımız görüşmelerde ise şuana kadar maalesef bir netice elde etmiş değiliz. Şuan teslimatı yapılan TOKİ’lerin çoğunda da  tesisatlarından kaynaklı sürekli  sıkıntılar yaşanmakta, ısınma sorunlarıyla birlikte iç hasarlar ile ilgili vatandaşların mağduriyetleri devam etmektedir.” 

EBA

Kaçmaz, Şırnak’ta yıllardır devam eden ve özellikle pandemi süreciyle daha ağır bir hal alan diğer bir sorunun ise alt yapı ve şebeke sorunu olduğunu belirtti. Kaçmaz, “Kronavirüs sürecinde tüm Türkiye’de uygulanan uzaktan eğitimde şebeke yetersizliğinden öğrenciler derslerini takip edemiyor bu sebeple eğitimde var olan bölgesel eşitsizlik daha derin bir hal almaktadır. Birçok Kürt kentinde öğrenciler EBA’ya bağlanabilmek için bu soğukta ya dağlara ya da evlerin çatılarına çıkmaktadırlar” dedi.

NERDÜŞ DERESİ

Cudi Dağı eteklerinde bulunan kömür ocaklarının kirli suyunun Nerdüş Deresi’ni kirletmesine değinen Kaçmaz, AKP-MHP iktidarının rant uğruna ekolojik yıkımı gerçekleştirdiğini ifade etti. Kaçmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar Şırnak’ta Cudi Dağı’na karşı adeta sistematik bir savaş başlatmış durumda. Bakın sadece 2020 yılında Cudi’de 50’den fazla orman yangını meydana geldi. Ve bu yangınlar sistematik bir şekilde ‘güvenlik bölgesi’ ilan edilen yerlerde askerlerin rast gele ateş açmaları sonucunda yaşandı. İktidarın Cudi Dağı’na düşmanlığı yandaş şirketlerin rantı uğruna devam ediyor. Cudi Dağı eteklerinde bulunan kömür ocaklarının kirli suyu, doğal kaynak suyu olarak bilinen ve Dicle Nehri’ne akan Nerdüş Dere suyunu adeta katrana çevirmiştir. Kömür ocaklarından çıkan kirli su, Nisan ayından beri dereyi kömür karasına çevirmesiyle çevredeki köylüler kirlenen dere suyunu tarım arazileri ve hayvancılık için kullanamıyorlar.”