Mezopotamya Ajansı dün yayınladığı "Jandarma Kürtçe mevlidi kesti: Ya Türkçe ya Arapça oku" başlıklı haberinde;"Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Sati (Satya) Mahallesi’nde bir ay önce kurulan taziyede mevlit okuyan imamın jandarma tarafından uyarıldığı ileri sürüldü. Mahalle sakinlerinin verdiği bilgilere göre, jandarma Kürtçe mevlit okuyan imama, “Siz PKK’lı mısınız? Neden Kürtçe mevlit okuyorsunuz? Mevlidi ya Türkçe ya da Arapça okuyacaksınız” diyerek, bitirmesini istedi. Jandarmanın baskısı üzerine imam mevlidi sonlandırdı."

AJANS: TAZİYELER AYNI DEĞİL

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) gündeme getirdiği bu haber üzerine AKP’nin eski milletvekili ve Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Kurt, Twitter hesabı üzerinden “Köy benim, taziye benim haber uzaylıların:))” diye iddia ederek haberi yalanladı. Bunun üzerine haberini yeniden teyit etmek için askıya alan Mezopotamya Ajansı haber kaynaklarına başvurdu. Köy sakinlerinden M.K.’nin verdiği ve köydeki başkaca kaynaklara teyit ettirilen bilgilere göre, bu olay henüz taziyesi yeni olan Kurt ailesiyle bir ilgisi bulunmamakta ve habere konu olan mevlit bir ay önce kuruldu. Bundan dolayı söz konusu haberde mevlit okunan taziyenin, AKP eski milletvekili Abdurrahman Kurt’un söylediği taziyesiyle bir ilgisinin olmadığı ortaya çıktı.

Öte yandan Ajans askıya aldığı, "Jandarma Kürtçe mevlidi kesti: Ya Türkçe ya Arapça oku" başlıklı haberini teyit edip doğruladıktan sonra tekrar erişime açarak sitesinde yer verdi.

CİZRE'DE YENİ AÇILAN AVM'DE KÜRTÇE YASAKLANMIŞTI

Geçtiğimiz aylarda HDP’li belediyeye AKP’nin atadığı kayyumun tarihi mekanların tabelalarında Kürtçe’yi kaldırdığı Şırnak’ın Cizre ilçesinde, birçok kafede de çalışanlarının müşterilerle Kürtçe konuşması yasaklanmıştı.

Kurban Bayramı öncesinde ilçede açılan Cizre Park Alışveriş Merkezi (AVM) personellerinin Kürtçe konuşmaları yasaklandı. Çalışanlar, işletme sahiplerinin müşterilerle Kürtçe konuşmalarını yasakladığını söylemişti. Mağazanın ses ve görüntü kaydının olduğunu personele aktaran mağaza yetkililerinin, Kürtçe konuşmayı da yasakladığı belirtilmişti. Bir AVM müşterisinin “Neden Kürtçe konuşmuyorsunuz, anladığınız halde neden Türkçe cevap veriyorsunuz?” sorusuna mağaza personeli, “Kürtçe işletme sahipleri tarafından yasaklandı. Konuşursak işimizden oluruz” yanıtı verdiğini dile getirmişti.

KÜRT DİLİ BÖÜMÜNDE TEZ TÜRKÇE

Yazar Selim Temo, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürtçe tez yazımının yasaklandığını belirtmişti. Temo, Twitter hesabı üzerinden Kürtçe tez yazımının yasaklandığını duyurmuştu. Temo, yaptığı paylaşımda bütün derslerin dilinin de Türkçeleştirildiğini paylaşmıştı. Temo, söz konusu durumu fotoğraflarıyla paylaşarak, şu ifadelere yer vermişti: “10 yıldır Kürtçeye yönelik bu densiz yaklaşımı deşifre ediyorum. İşte yeni densizlik: Üniversitelerdeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde Kürt diliyle tez yazımı yasaklandı ve bütün derslerin dili Türkçe oldu. Yerli ve milli akademi böyle bir şey!”