'İzmir mahallenin en güzel kızı, kim istemez' şeklindeki sözleri nedeniyle eleştirilen AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, bu sözlerinin İzmir'de 'gayet hoş bir yaklaşım' olarak karşılandığını söyledi. Zeybekci, 15 yıl önce İhracatçılar Birliği Başkanı'yken, 'Allah aşkına erkek kolları var mı ki kadın kolları kuruyorsunuz' dediğini de anlattı.

Hürriyet'ten Ayşe Arman'a konuşan Nihat Zeybekci, 'İzmir güzel kız, kim almak istemez demediniz mi seçim kampanyanızda' şeklindeki soruya "Yok, 'İzmir mahallenin en güzel kızı, onu kim istemez ki' dedim. Almak yok" diye cevap verdi.

'HANIMEFENDİLER GAYET HOŞ BİR YAKLAŞIM DEDİ'

'İzmir'in en güzel kadını' değil, 'kızı' dediğini belirten Zeybekçi, sözlerinin cinsiyetçi olduğu ve tepki çektiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Yoo. Ben hiç olumsuz tepki almadım. İzmir'de samimi olduğumuz hanımefendiler var, dostlarımız var 'Gayet hoş bir yaklaşımdı' dediler. Zaten kültürümüzde yok mudur, sevdiğimiz bir şeyi tarif ederken böyle bir benzetme yaparız. 'İzmir mahallenin en güzel kızı, kim istemez ki...' sözünden şu anlam çıkmamalı: 'Mahallenin en güzel kadını' demedim."

'ERKEK KOLLARI VAR MI Kİ KADIN KOLLARI KURUYORSUNUZ'

"Kadın meselesiyle ilgili duruşum belli" diyen Zeybekci, "Daha bundan 15 sene önce İhracatçılar Birliği Başkanı’yken, ‘kadın kolları’ var ya, ben hep dedim ki; Allah aşkına erkek kolları var mı ki kadın kolları kuruyorsunuz” şeklinde konuştu.

'HER YERDE SAÇMALAYANLAR YOK MU'

AKP'nin kimsenin yaşam tarzına müdahale etmeyeceğini söyleyen Zeybekci, parti içinde aksini söyleyenler olduğu hatırlatmasına ilişkin, "İyi de her yerde yok mu saçmalayanlar? Her yerde olmadı mı? İnsanların kılık kıyafetine, görüntüsüne saydıranlar da olmadı mı? Orada da var, burada da var. Yüzde 50’ye yakın oy alan bir parti kalkıp böyle ilkelliklerle uğraşır mı” dedi.

'İSMET YILMAZ'IN SÖZLERİ AKLA VE DEMOKRASİYE AYKIRI'

AKP'li İsmet Yılmaz, 'AKP'li adaya oy verin, ruz-i mahşerde beraatınızı alın' sözlerine ilişkin de konuşan Zeybekci, "Şimdi şöyle, insanlardan oy isterken, kendi yöntemiyle kendi bölgesinde, kendi ailesi veya yakınları içinde bir konuşmada geçtiyse eğer bu... Bunun bile açıklanabilir, kabul edilebilir tarafı yok! Allah insanlara bir akıl vermiş. Demokrasilerde seçmek de akılla yapılan bir şeydir. Aklınızı kiraya vermediğimiz sürece böyle şeylere pek itibar etmezsiniz. Şu demiş, bu demiş, kim söylerse söylesin. Akla aykırı, demokrasiye aykırı şeyler. Tartışmaya da değer bulmuyorum" dedi.