Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusu için yapılan anma etkinlikleri devam ediyor. Kadıköy Halitağa’da yapılan anma etkinliğinin ardından Gençlik Örgütleri Süreyya Operası’nın önüne giderek açıklama yapmak istedi. Polis, Polonya Caddesi üzerinde gençliğin önünü kesti. Yürüyüşlerine devam etmekte ısrarlı olan gençlere polis müdahale etti. Müdahaleye rağmen gençlik polis barikatını aşarak Süreyya Operası’na doğru yürüdü. Süreyya Operası önüne kadar gelen gençler ile polisler arasında arbede yaşandı. Polis burada gençlere biber gazı ve plastik mermilerle müdahalede bulundu. Burada yaşanan müdahalede en az üç kişi darp edilerek gözaltına alındı. Yaşanan müdahaleden polis gençlerin Süreyya Operası Önünde açıklama yapılmasına izin vermedi.

EN AZ 20 GÖZALTI

Polisin izin vermemesi üzerine gençler, Kadıköy sokaklarında “Polis defol sokaklar bizim”, “Suruç hesabını gençlik soracak”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Ara sokaklarda Rıhtım ve Moda’ya sloganlar eşliğinde yürüyen gençlere buralarda müdahale edildi. Müdahale sonucunda 20’den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların darp edilerek yerlerde sürüklenmesi dikkat çekti.

TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN AÇIKLAMA YAPILDI

Polisin müdahalesine rağmen gençler, Eğitim- Sen 2 No’lu Şubesi önünde bir araya gelerek açıklama yapıldı. “Suruç için adalet herkes için adalet" pankartının ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafların taşındığı açıklamada, sık sık, “Unutmak affetmek yok”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Polis defol bu sokaklar bizim”, “Annelerin öfkesi katilleri boğacak” sloganları atıldı. Buradaki açıklamaya HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Ayşe Sürücü ve çok sayıda kişi katıldı.

‘MÜCADELE SOKAKTA DEVAM EDECEK’

Burada açıklamalarda bulanan SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz, polisin müdahalesini kınadı. Öfkelerinin dindirilmek istendiğine  dikkati çeken Özkiraz, “Ama bizim bu öfkemizi dindiremezler. Biz de tıpkı 33 düş yolcusu gibi heybemize umudu koyduk. Ve düş yolcularının mücadelesini bu sokaklarda devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

Ardından söz alan Öğrenci Faaliyeti’nden Betül Topkaya, ortak basın metnini okudu. Topkaya, 5 yıldır, Suruç için adalet mücadelesi verdiklerini söyleyerek, “Adalet sokakta kazanılır, kazanacağız. Bu topraklarda kalpleri adalet için atan milyonlarız. 5 yıldır kampüslerden, sokaklara ve meydanlara adalet mücadelemizi büyütüyoruz. 33 Düş yolcusunu anmak istediğimiz Suruç Katliamı’nın yıldönümlerinde karşımıza envanterlerinde baskı ve zor araçlarıyla çıkanlar karşılarında kol kola birlik, sıkılı yumruk, kararlılık ve hesap sorma bilincini buldular. Bugün, dünden farklı değil. ‘Katillerden hesabı gençlik soracak’ sözü de yalnızca bir slogan değil. Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Suruç’un hesabını soracağız” diye konuştu.

GÖRÜŞMEYE GİDEN AVUKATLARA DA GÖZALTI

Açıklamanın ardından gençler, gözaltına alınan arkadaşlarının tutulduğu İskele Karakolu’na geçti.

Ayrıca gözaltına alınan gençleri görmeyen giden avukat Ezgi Önalan ve Gökhan Soysal’ın da darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi. ÇHD İstanbul Şubesi konuya ilişkin, “Meslektaşlarımız ve gözaltına alınan yurttaşlar sağlık kontrollerinin ardından Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğüene götürülecekler. Tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.