1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde Bakırköy'de düzenlenmek istenen miting yasaklandı. Bu yasak kararını protesto etmek için Taksim Tünel'de bir araya gelen ve Tünel'e ulaşmaya çalışan çok sayıda kişiyi polis gözaltına aldı.

Basın açıklamasına izin verilmeyeceğinin söylenmesinin ardından Tünel'de ablukaya alınan kitleye sık sık dağılmalari yönünde anons yapıldı, yapılacak açıklamanın Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığı söylendi. Polis, aralarında Ses Şişli Şube Başkanı Abuzer Aslan'ın da olduğu iki kişiyi gözaltına aldı. Polis çemberi içinde kalanlar "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı attı.

İSTİKLAL'DE ÇOK SAYIDA GÖZALTI

İlk etapta tünelde toplananların yanı sıra, bir grup da sloganlarla İstiklal Caddesi'nden Tünel Meydanı'na yürümeye başladı. Kitlenin önü polis tarafından kesildi. Kitle, barikat önünde "Savaşa karşı Barış hemen simdi", "Biji aşiti, yaşasın halkların esitliği" gibi Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı.

Polis Tünel'deki yapmak istedikleri açıklamaya gitmek isteyen kişileri gözaltına aldı. Gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalışan polisin gözaltılar esnasında bir kadına hakaret ettiği de görüldü. Toplam 47 kişinin gözaltına aldığı açıklandı.

MİLLETVEKİLLERİNDEN AÇIKLAMA

HDP'li milletvekilleri gözaltıların ardından şu açıklamaları yaptı:

Erol Katırcıoğlu: 1 Eylül Dünya Barış Günü tüm dünyada barışı isteyen barışın bayrağını yükseltmek isteyenlerin kutladığı bir gündür biz bu sene 5 Eylül'de Bakırköy halk pazarında taçlandırmak istedik ama yine bildiğiniz gibi önce valilik izin verdiği halde kaymakamlık izni kaldırdı. Daha sonra tümüyle yasakladılar. Biz bu noktada tünelde basın açıklaması yaparak derdimizi dinleyenlere anlatabilmek için hareket ettik. Gerçekten kolluk kuvveti polis teşkilatı nasıl bir emir aldıysa kaba ve çirkin şekilde bize müdahale ettiler. Bu Türkiye'nin yönetilmemesinin en basit örneğidir. Polis böyle davranamaz, bizim milletvekili dokunulmazlıklarımız var ona rağmen bize dokunma cüreti gösterdiler. Biz haklıyız. Türkiye'de barışı talep eden siyasi partiyiz. Oradaki polis arkadaşlar gülüyor siz gülmeye devam edin. Ama göreceksiniz hepinizin kanunlar önünde hesapları sorulacak. Burada kim taş attı küfür etti?! Barış diyoruz Türkiye barışla yolunu açar.

Züleyha Gülüm: Savaş yanlılarına cevabımız barış olacak ne gözaltılarınız ne tutukklamalarınız ne davalarınız ne yasaklarınız bizi barış mücadelesinde geri adım attırabilir. Bu ülkenin aydınlık günleri için, demokrasi, adalet, özgürlük için, Kürt sorununda demokratik çözüm icin mücadele etmeye devam edecağiz.