Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, Petrol İş Şubesi binasında “İslam’da hak ve adalet” konulu panel düzenlendi. Panele, HDP milletvekilleri Feleknas Uca ve Hüda Kaya ile Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü Batman İslam Masası’ndan Sebahat Acar yaptığı panelde, HDP Milletvekilli Hüda Kaya, İslam Masası Eş Sözcüsü Zahit Mutlu ile Prof. Dr. Nurettin Turgay konuşmacı olarak yer aldı. 

MAFYA HUKUKU 

Prof. Dr. Nurettin Turgay, baskı ve zulmü yasaklayan ayetlere işaret ederek, “Kendine Müslüman’ım diyenler, bu ayetlerin gereğini yerine getirme uğraşı içinde olsalardı, bu kadar baskı ve zulüm yapmazlardı. Allah hepimizin Allah’ıdır. Eğer zulüm yapıyorlarsa, Allah’a şirk koşuyorlardır. Doğaya, insana yapılan zulüm Allah’a karşı yapılmış bir zulümdür. Diline, kültürüne sahip çıkan insanları hedef gösterenler, bilsin ki bunların İslamiyet ile bir alakaları yok. Hak, hukuk, adalet yerine mafya hukuku ile halka zulüm ediliyor. Tüm Peygamberler adaleti, hak ve hukuku emretmişlerdir. Sen nefsin için istediğini tüm insanlar için istemezsen, Müslüman olamazsın. Çünkü Allah her zaman ve her şeyde adaleti, iyiyi, kardeşliği emrediyor. Zulmü, kötülüğü yasaklıyor" dedi.

TOPLUM ADALET İSTİYOR 

HDP’li Hüda Kaya, toplumun taleplerini görmezden gelen bir iktidar ile karşı karşıya kalındığını belirterek, “Türkiye toplumları adalet, hukuk istiyor. Tepedeki insanlar bu toplumdan çıktı.  Ancak bu taleplere kulaklarını kapatmış durumda. Bazı insanlar vardır başına bir musibet, bir kötülük geldiğinde, başı ağrıdığında hiç kendisini muhasebe etmez. Hep dış güçler der, başka sebepler arar. Biz falanca ülke, falanca millet demeden önce kadınlarımızla, gencimizle, ailemizle olan ilişkimizin ne düzeyde olduğunu sorgulamalıyız. Son bir ay içerisinde iki kızımız babaları tarafından ölümle tehdit edildi. Kadınlar neden bu kadar kolay öldürülüyor? Bizler kadınlar ve gençlerimiz için ne kadar disiplinli ve gerçek bir emek ortaya koyabildik? Mesele inanç olunca neden ayrımcılık yapıyoruz? Enes Kara gibi on binlerce gencimiz var ve intihara sürüklenen binlerce gencimiz kendisine uzanacak elleri bekliyorlar. TÜİK'e göre en çok intihar eden üniversiteli ve liseli gençlerdir. Kürt gençlerini suça bulaştırmak için bekleyen, tuzak kurmaya çalışan görevliler var" diye konuştu. 

ADALETİN YÜCELİĞİ 

İslam Masası Eş Sözcüsü Zahit Mutlu, "Maalesef günümüzde Müslüman Müslüman’a zulmediyor. İslam kardeşliktir, hak ve adalettir. İslam'da adalet güzel bir şekilde ifade ediliyor ama uygulamaya gelince insanlar ne derece buna uyuyor, bunu tartışmamız gerekir. Kadın ölümlerinin sıradanlaştığı bir memlekette, ne kadar adaletten bahsedebiliriz? Adalet olmayan toplumlarda ahlak ve vicdan olmaz. Adalet, son derece yüce bir kavramdır" şeklinde konuştu. 

Panel soru cevap bölümünün ardından sona erdi.