Irak Haber Ajansı'nın (INA) haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Müsteşarı Nizar El-Kadirallah, bugün Türk Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nı Dışişleri’ne çağırarak protesto notası verdi.

El-Kadirallah, Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar’ın Federe Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyon bölgesini Bağdat ile “koordinasyon olmaksızın” ziyaretinden ötürü duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

SOYLU’NUN AÇIKLAMALARINA KINAMA

Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu, Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki operasyonlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada Metîna bölgesinde kontrolü sağlamak için üs kurulacağını belirtmişti.

El-Kadirallah, Soylu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde kalıcı askeri üs kurma talebine ilişkin açıklamalarını da kınadı. El Kadirallah açıklamasının devamında, Irak toprakları ve hava sahasının Türk askeri güçleri tarafından ihlalini de reddettiklerini belirterek,  "Bu tür yaklaşımların sürdürülmesinin dostane ilişkilere zarar verdiğini, iyi komşuluk ve ilgili uluslararası yasalara aykırı” dedi.

El Kadirallah ayrıca, "Komşu Türkiye'ye, tek taraflı askeri çözümlerle ortak güvenlik sorunlarını çözmenin etkili yol olamadığını” hatırlatmasında bulundu.

AKAR HEFTANİN’E GEÇMİŞ

Hulusi Akar, 2 Mayıs günü beraberindeki askeri yetkililerle birlikte Şırnak’a gitmişti. Akar ve beraberindekiler helikopterle Uludere’nin (Qileban) Yekmalê köyüne (Yemişli) geçmiş, oradan da Yekmale’nin karşısındaki Heftanin bölgesinde TSK unsurlarının üslendiği Bilic Tepesi’ne geçmişti.