Batman’ın Beşiri ilçesinde İpek Er’e tecavüz ederek intihar etmesine neden olan Musa Orhan, tutuksuz yargılanmaya devam ediyor. 1 Haziran'da Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2'nci duruşmada da Orhan'ın tutuksuz yargılanmasına devam edilmesi kararı çıktı. Tüm delillere rağmen Orhan'ın tutuklanmamasına sanal medya hesabı üzerinden tepki gösteren oyuncu Ezgi Mola hakkında "sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret" ve "hakaret" iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mola’ya dava açılmasına tepki gösteren 16 sanatçıya Orhan'ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, paylaşımların “linç kampanyası” olduğunu iddia savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

DEVLET TARAFINDAN KORUNUYOR

Yaşanan süreci değerlendiren avukat Yelda Koçak, Orhan’ın avukatı Akkuş’un, geçmiş dönemlerde mafya bağlantılı işler yürüttüğünü söyledi. Nitelikli cinsel saldırı suçundan yargılanmanın suçunun net olmasına rağmen hala tutuklanmadığını belirten Koçak, hakaret suçundan yargılanan insanların tutuklandığı bir ortamda tecavüz suçu failinin tutuksuz yargılanmasının hukuksuzluğu gözler önüne serdiğini söyledi. Koçak, Orhan’ın devlet tarafından korunduğunu vurgulayarak, vicdanlarının rahatsız olduğunu belirtti.

Yurttaşların demokratik tepkilerinin “seri davalar” ile baskılanmaya çalışıldığına işaret eden Koçak, sanatçılara açılan soruşturmaların bu hamle ile bağlantılı olduğunu, hukukun insanların tepkisini sönümlendirmek üzere bir araç olarak kullanıldığını ifade etti. Koçak, bununla da yurttaşların düşünce ve ifade özgürlüğünün engellendiğini dile getirdi. 

SAVUNMA SINIRLARINI AŞIYOR

Sanatçılara tecavüz faili Orhan'ın talebiyle dava açıldığını dile getiren Koçak,“Avukat sosyal medyada paylaştığı dilekçelerle de ne kadar militarist, cinsiyetçi, ırkçı ve saldırgan olduğunu gösteriyor. Dilekçeleri incelendiğinde bir avukatın savunma dokunulmazlığını aşar mahiyette söylemlerde bulunuyor. Bu savunmalar son zamanlarda çok görünür oldu. Özellikle kadın katliamı davalarında failin avukatlığını yapanlar, savunma dokunulmazlığının sınırlarını aşıyor” dedi. 

ÇIĞLIKLARI YARGININ KULAKLARINDA

Fail Orhan’ın avukatının Türkiye’deki yargı pratiği ve İçişleri Bakanı’ndan büyük bir cesaret aldığına dikkati çeken Koçak, işlemeyen hukuka olan güvenin tamamen yok olduğunu vurguladı. Yurttaşlar olarak haklı buldukları her konuda fikir beyan edebileceklerine de değinen Koçak, “Tutuksuz yargılanan bir cinsel istismar faili üstüne bir kadının ölümüne sebep olmuş. Böyle bir zihniyetin dışarıda kol gezmesine müsaade eden yargı, halktan çıkacak olan sesi de göz önüne alıyor demektir. Bu nedenle sanatçılara açılan soruşturmaların da bir anlamı yoktur. İpek Er’in çığlıkları yargının kulaklarında çınlayacak” ifadelerinde bulundu.