İnsan hakları savunucuları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya Gergerlioğlu, Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurulu, Hak İnisiyatifi üyesi Kurtuluş Baştimar ve Ömer Atalan, İnsan Hakları Gündem Derneği Ankara Temsilcisi Günal Kurşun, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Feray Salman, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve aralarında Baskın Oran ve TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı’nın da bulunduğu 28 hak savunucusu da online katıldı.

TÜRKDOĞAN: İNANDIKÇA KAZANACAĞIZ

İlk sözü alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Gergerlioğlu’nun Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve toplumun tüm kesimleriyle ilgilenen bir mücadele arkadaşları olduğunu söyledi. Türkdoğan, “Gergerlioğlu hakkında verilen karar hukuk garabetidir. Tüm hukuksuz ortama rağmen haksız ve hukuksuz bir ceza verildi. Cezası onaylandığı için vekilliğinin düşürülmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Dayanışmak için bir araya geldik. Kendisine çok şey borçluyuz. İnsan hakları mücadele süreklidir. İktidarın baskı politikalarıyla, hedef göstermesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bizler mücadele ettikçe, meşru temelde mücadeleyi sürdürdükçe insan hakları kazanacaktır. Bizler inandıkça kazanacağız” diye belirtti. 

‘CEZALANDIRILIYORUM’

Söz alan Gergerlioğlu, saldırının insan hakları savunucularına yönelik olduğunu dile getirdi. İnsan hakları anlayışına yönelik apaçık bir saldırı olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “İnsan hakları ihlallerini oluşturan devlet ve iktidarlar çözüme yaklaşmıyor. Kürt meselesinde haksız ve hukuksuz devam eden ihlaller bugün Türkiye’yi bu hale getirdi. Biz bunu yıllardır takip ediyoruz. Hakim yapı kendisini değiştirmek istemiyor. Nerede özgürlük, hak, barış isteyen varsa başı ezilmek isteniyor, susturulmak isteniyor. Bu düzen böyle gitmez dediğimiz için bizi cezalandırıyorlar. Ben hayatım boyunca birçok yerden düşüncelerim yüzünden ihraç edildim. 2016 yılında çözüm süreci bittiğinde, barış paylaşımları yaptığım iççin 27 yıllık uzman doktorluğumdan uzaklaştırıldım. Cezalandırıldım. Bugün de milletvekilliğimden uzaklaştırılmaya çalışılıyorum” diye konuştu.

‘VAZGEÇMEYECEĞİM’

 “İstedikleri yerden ihraç etsinler insan hakları anlayışımızdan vazgeçmeyeceğim” diyen Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Biz çok faziletli, erdemli iş yapıyoruz. Yaptığımız işin değerini iyi biliyoruz. Başkasının haklarını savunuyoruz, tüm insanların hakları ve demokratik toplum için mücadele ediyoruz. Birçok insan hakları savunucuları saldırı altında. Bizim de siyaset yapmamız engellenmeye çalışıyorlar. Hukuksuz bir karar onaylanmış durumda. Utanç duyuyorum bu karardan. Bizi susturmaya çalışıyorlar. Milleti susturmaya çalışıyorlar. Kocaeli’nden 90 bin oyla seçildim. Bu skandalı birkaç hafta önce Meclis yaşadı. Türkiye adına utanç vericidir. Bir vekilin milletvekilliğini düşürüp, ardından iade etmek. Bugün AYM’ye başvuruyoruz. Milli irade, demokrasi deniliyorsa, AYM beklenmelidir. Bir acelecilik ile vekilliğimin düşürülmesi hukuksuzluk, vicdansızlık ve millete hakarettir. Buna karşı kesinlikle boyun eğmeyeceğim. Milletvekilliğini zalimler vermedi. Millet verdi. Gururla, huzurla ve aldığım dualarla yapıyorum.” 

Yaptığı saha çalışmalarında devletin insan haklarına yönelik saldırılara dair sumen altı ettiği olayları tüm çıplaklığıyla gözlemlediğini dile getiren Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile mücadele ettim. Götürdüğümüz başvurular sumen altı ediliyordu. Linç edilme, hayati tehditler, İçişleri Bakanı’nın bana ‘terörist’ demesi altında her türlü tehdit ve saldırıyı yaşadım. Garê meselesinde ben bu ailelerle görüşen birisi olarak, o ölümleri duyduğumuz anda ‘keşke ölmeseydi’ dedik bu suç oldu. Barış çağrısı, çıplak arama var demek suç mu? Biz insandan yanayız. Demokratik toplum sevdamıza bir saldırı yapıldı.”  

BOZGEYİK: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı. Bozgeyik, “İnsan hak ve mücadelesinden yanında olacağız. Bizim için ayrı bir önemi var. Ömer Bey, KHK sürecinin başından beri bizimle birlikte mücadele yürüttü. Siyasallaşan bir yargı süreciyle karşı karşıyayız. Halkın seçme seçilme iradesine bir gasp vardır. Bu hukuksuz kararın AYM’den döneceğini biliyoruz” dedi.

ORAN: TARİHE GEÇECEKSİN

Açıklamaya online katılan akademisyen Baskın Oran da, şunları ifade etti: “Bu tek adam yönetiminin gelip de başını insan hakları kalesine vurmasını sağlayan adam olarak geçeceksin. Bilim, inanç, dürüstlük ve kararlılık sende. Tüm bunlar yetmezse tarihe geçmeye, hiçbir şey yetmez.” 

KURUL: BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da, şunları söyledi: “Bir KHK’li olarak platformlarda anlamlı çalışmalar yürüttük. Fikirler ürettik. Gergerlioğlu hiç kimseye ‘kimlerdensiniz’ demez. Her hak ihlali karşısında gözyaşı ile dinler, anlar, onun sesi ve sözüyle mücadele eder. Herkesi benzer vicdana, ilkelere davet etmek gerekiyor. Türkiye’de ne yazık ki anayasa ve yasaların keyfi bir şekilde uygulandığı zor bir dönemi yaşıyoruz. Onun çalışmalarıyla gurur duyuyoruz. Keşke çok sayıda Ömer Faruk Gergerlioğlu olsaydı. Yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. İnsan Hakları mücadelesini birlikte sürdüreceğiz.” 

KURŞUN: CEZA HUKUKU GÜVENLİĞİ KALMADI

İnsan Hakları Gündem Derneği Ankara Temsilcisi Günal Kurşun da, 20 yıldır Gergerlioğlu’nu tanıdığını ifade ederek, şunları dile getirdi: “20 yıldır her gün aynı samimiyetle insan haklarını savunduğuna tanığız. KHK’lerle kamu hizmetinden ihraç edilenlerle konuşmak, selamlaşmak ve aynı kaldırımda yürümek dahi azap verirken, o hep destekledi. Ceza hukukçusu olarak bu karar bize belli mesajlar veriyor. Bugün kimsenin ceza hukuku güvenliği yoktur.” 

ATALAY: YAPACAKLARININ YANINDAYIZ

Hak İnisiyatifi Derneği adına söz alan Ömer Atalay da, Gergerlioğlu’nu hak ve adalet üzerine tanıdıklarını belirtti. Atalay, “Bundan sonrada aynı çizgide devam edeceğini biliyoruz. Ömer Bey, tek başına bir kurumdur. Bu kapıyı kapatmak, sistemin kendi ayağına sıkmasıdır. Basın üzerinden bunu not alsınlar. Ömer beyin kapısı kapatırsalar, kendi ayaklarına sıkarlar. Yaptıklarınız için teşekkürler yapacaklarınızın da yanındayız” dedi.

BAKKALCI: KÖTÜCÜLLER YENİLECEK

TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı da, şöyle konuştu: “Bu kötücüllerin her türlü çırpınışları karşısında insanca yaşanacak bir dünya ve ülke oluşacak. Bu kötülükler insan eliyle gerçekleşiyor ve bunlar önlenecek. Ömer Bey ve onun gibi insanların elleriyle önlenecektir. İnsan hakları yaşam boyu sürecek bir mücadeledir ve kimsenin haddi değildir ona müdahale etmek. Sizin mücadelenize hepimiz tanığız.” 

SALMAN: YAN YANA OLACAĞIZ

 Son olarak sözü alan İHOP Koordinatörü Feray Salman ise, bugün yapılan saldırının insan hakları mücadelesi yürüten herkese yönelik olduğunu vurguladı. İnsan hakları mücadelesini ortadan kaldırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini aktaran Salman, “Var olacağız, yan yana olacağız. Dayanışacağız. Bunu artık görmezden gelemeyecekleri bir noktaya taşıyacağız” diye belirtti.