Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu, imar barışına dair İnşaat Mühendisleri Odası’nda (İMO) basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan TMMOB İKK Sekreteri Erol Salman, yapılaşmayı düzenleyen imar yönetmeliklerinin 2013 yılına kadar büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlandığını, sonrasında da merkezi hükümet tarafından hazırlanmaya ve yürütülmeye başlandığını hatırlattı.

'USULSÜZLÜK VE HAKSIZ KAZANÇ'

Adana için gitmeyen sürecin, söz konusu tarihten sonra da yapboz tahtasına çevrildiğini, defalarca değiştirilen yönetmeliklerle birlikte, sayısız genelge ve bakanlık görüşüyle imar düzenlemelerinin takip edilemez ve denetlenemez bir hal aldığını belirten Salman, kentte kimi inşaatlarla ilgili usulsüzlükler ve haksız kazanç sağlandığına dair şikayetler yoğun şekilde devam ettiğini, kimi binaların çevresindeki yapılaşmaya aykırı bir şekilde yapılageldiği, arsa alanı ile ortaya konan bina arasında, çıplak gözle fark edilebilecek bir orantısızlığın dikkati çektiği izlendiğini dile getirdi. 

'BU TALANA KAYITSIZ KALMAKTALAR'

Salman, "Şehirleşmede esas alınan mevcut mevzuatlardaki muğlak durumlar da hormonlu binaların ortaya çıkmasına, plansız ve çarpık kent yapısının oluşmasına neden olmaktadır. Çıkarılan İmar Affı Kanunu ile birlikte kaçak ya da projeye aykırı olarak yapılan binalar resmiyet kazanma aşamasına gelmiş, ağır aksak ilerleyen imar planları neredeyse işlevsizleşmiştir. Bu durumu fırsat bilen bazı yapı sahipleri, kentte rantı en yüksek olan alanlarda, başlangıç aşamasında denetimli ve kontrollü olarak başlattıkları inşaatlarını, daha sonradan büyütmek suretiyle haksız kazanç sağlamakta ve etik anlayışı yerle bir etmektedir. Bu durum kentin gündemine oturmuş ve konuşuluyorken, sorumluluğu bulunan idareler herhangi bir tasarrufta bulunmamakta bu talana kayıtsız kalmaktadır” diye konuştu.

'ÇAĞRI YAPIYORUZ'

"Plan revizyonu süreci, mevzuata aykırı ve kaçak yapılaşmaya mahal vermeyecek şekilde sağlıklı biçimde yürütülmeli ve yönetilmelidir" diyen Salman, "İmar affı ve bu yasanın ortaya koyduğu yapı kayıt belgesi düzenlemeleri ile imar planları ve yönetmeliklerinin sıklıkla değişmesinin hormonlu binaları ortaya çıkardığı tespiti ile; kaçak ve denetimsiz yapılaşmaya dikkat çekiyor, rant ve talana dur denilmesi ve bu kapsamda ilgili idarelerin de gereğini yapması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.