İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, Yüksekova ilçesinde üzerinden 6 yıl geçen sokağa çıkma yasaklarının yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yasak kararının “insanlık dışı” muamele olduğu belirtilen açıklamada, “Verilen bu insanlık dışı karar ile ilçe merkezi ve bağlı bazı bölgelerde 79 gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanmış, ilçede bir savaş ortamı sürdürülmüş, sivil halkın evleri, işyerleri, okullar, camiler tamamen yakılıp yıkılmıştır. İnsanlık onurunun hiçe sayıldığı bu dönemde bölge halkı evlerinden zorla çıkarılarak çevre illere göçe zorlanmıştır. 30 Mayıs 2016 tarihinde sonlandırıldığı ilan edilen sokağa çıkma yasakları yine de kısmi olarak uygulanmaya devam etmiş, saat 20.00’dan sonra sokağa çıkışlar yasaklanarak ilçe merkezi adeta bir hapishaneye dönüştürülmüştür” denildi. 

TELAFASİ MÜMKÜN OLMAYAN KAYIPLAR 

Sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan hak ihlallerine dair hazırlanan raporların hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Hazırlanan rapora göre; Yüksekova’da uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan çatışmalarda 78 cenaze Erzurum Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş, 25 cenazenin kimlikleri teşhis edilerek ailelerine teslim edilmiş, 53 cenaze ise Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmiştir. Kimsesizler mezarlığına defnedilen cenazelere daha sonra yapılan DNA testleri ile 3 cenaze daha ailelerine teslim edilmiştir. Telafisi mümkün olmayan bu kayıplar, yaşanan çatışmanın yıkımının ne denli büyük olduğunun, insan yaşamının bizzat devlet eliyle nasıl hiçe sayıldığının açık bir göstergesidir.” 

DELİLLER KARARTILDI, SUÇLULAR YARGILANMADI

Aradan geçen 6 yıla rağmen yıkımların etkisinin sürdüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hukuka aykırı bir şekilde uygulanan bu kesintisiz sokağa çıkma yasakları ile birlikte yaşanan çatışmalar sonrasında etkili bir soruşturma yürütülmemiş, yapılan kamulaştırma işlemleri ve afet bölgesi ilanları ile etkin bir soruşturma yürütülebilmesi için mahalde ele geçirilebilecek deliller karartılmış, Yüksekova halkına daha önce görülmemiş bir muamele ile insan hakları ihlalleri yaşatılmıştır. Etkisi hala güçlü bir şekilde devam eden sokağa çıkma yasaklarının ve yıkımların üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen Yüksekova halkının evlerine, işyerlerine ‘TC geldi, fistanlılar neredesiniz’, ‘Çepni Torunu Yüksekova’da’ şeklinde yazılar yazan, arama noktalarında insanlara ‘Burası artık Yüksekova değil, ‘Yeşilova’dır. Burası artık bizimdir’ diye bağıran askerler yargılanmamıştır. Uyguladıkları bu işkencelerin talimatını kimden veya kimlerden aldıkları sorgulanmamıştır.”