Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı belediyelerin bugüne kadar 48’ine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atandı. Kayyım atanan belediyeler yolsuzluk, rüşvet ve usulsüzlüklerle gündemden düşmüyor. İçişleri Bakanlığı’na bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü kayyım atanan belediyelere ilişkin “Terörden Arındırılmış Belediyeler ve Hizmetleri” başlıklı bir kitapçık hazırladı. Kitapçığın detayları, 14 Kasım’da iktidara yakın gazetelerin köşe yazarları ve 18-19 Kasım’da Anadolu Ajansı (AA) tarafından haberleştirildi. Kitapçık, bakanlık ve bağlı birimlerinin internet sayfasında ise henüz yayınlanmadı.

160 MİLYON YENİ BORÇ ‘YATIRIM’ OLDU

Kitapçıkta, 19 Ağustos 2019 tarihinde kayyım atanan ve kayyım sonrası yüklü miktarda borç yapılması, belediye personellerinin keyfi şekilde işten atılması, yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet, zimmet ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlamaların belgelerle ortaya konulduğu Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne de yer verildi. Kitapçıkta, Mardin Belediyesi için “piyasaya 292 milyon lira borç ödendi” iddiasına yer verildi. Aynı zamanda borçlanma yoluyla yapılan harcamalar “yatırım” diye gösterilerek, “307 milyon lira yatırım yapıldı” denildi.

Oysa 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni, 2016 yılında atanan kayyımdan 1 milyar 20 milyon TL borçla devralmıştı. Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı Mustafa Yaman’ın görevden alınmasının ardından yerine Mardin Valisi ve belediye kayyımı olarak atanan Mahmut Demirtaş’ın yaptırdığı inceleme sonrası borç miktarının artarak 1 milyar 180 milyon TL’ye yükseldiği ortaya çıktı. Borç miktarının yüksekliği ve kasanın boş olmasından dolayı iş yapamaz hale gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde yapıldığı iddia edilen yolların şartnameye uygun yapılmadığı, içme suyu hattının tamamlanmadığı gibi ihalelerinin de usulsüz yapılarak, belediyenin zarara uğratıldığı ortaya çıkmıştı.

EN AZ 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Kitapçığın en dikkati çeken bölümlerinden biri, "İhale Mevzuatına Aykırı İş ve İşlemler ile İlgili Yalanlar" kısmı oldu. Kitapçıkta “Başkan vekillerinin görevleri süresince yaptıkları ihaleler ve bunlara dayalı teslim alınan mal veya hizmetlerle yapım işlerine ilişkin İçişleri Bakanlığının denetim elemanları, Sayıştay denetçileri ya da cumhuriyet başsavcılıkları tarafından herhangi bir kötüye kullanım iddiası bulunmadığı” iddiasına yer verildi. Ancak Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar kapsamında kayyım dönemi Daire Başkanları, yöneticileri ve aralarında iş yapılan firma yetkilileriyle birlikte en az 9 kişi su ana kadar tutuklandı, yaklaşık 75 isim hakkında da soruşturma başlatıldı. 

Dönemin kayyımı Mustafa Yaman’a henüz dokunulmasa da Yaman tarafından getirilen ve haklarındaki soruşturmalar devam eden yöneticilere “yolsuzluk”, “usulsüzlük”, “rüşvet”, “zimmet” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamaları yöneltiliyor.

BAKANLIĞIN MÜFETTİŞİ YALANLADI

Kayyım dönemine ilişkin “İçişleri Bakanlığının denetim elemanları, Sayıştay denetçileri ya da cumhuriyet başsavcılıkları tarafından herhangi bir kötüye kullanım iddiası bulunmadığı” iddiasının yer aldığı kitapçığın aksine yine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından bu iddia resmi olarak yalanlanmış durumda.

Mülkiye Müfettişliği raporlarına göre, kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde tespit edilen yolsuzluk, rüşvet, usulsüzlük ve kayırmacılık dahil birçok suç şöyle kaydedildi: “(…)  görevi esnasında Belediyenin imkanlarını şahsi amaçla kullandığı, harcama yetkilisi olarak bulunduğu ihale iş ve işlemlerinde mevzuata açıkça aykırı işlemlerinin olduğu, kurumun zimmetinde olan malların muhafaza ve tesliminde önemli ölçüde eksiklerin bulunduğu, Daire Başkanlığı tarafından yapılan yardım malzemelerinin yerine ulaşmadığı veya yardımların yalnızca kağıt üzerinde yapıldığı, personeline usule aykırı olarak zorla imza attırdığı, kurumun kayıtlarında mevzuata aykırı işlemlerin olduğu ve bu nedenle kamunun zarara uğratıldığı.”

YASA DIŞI’ EYLEMLE SUÇLANDI

Kitabın "Bir Kısım Personelin İşe Alımı, Yer Değişikliği ve İşine Son Verilmesi ile İlgili Yalanlar" kısmında da Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yer verildi. İsim verilmeden Kadın ve Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı Gülizar İpek hakkındaki “memuriyetten men” kararının kanuna uygun olduğu savunulan kitapçıkta, İpek’in 24 Kasım 2018’de Mardin’de katıldığı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü etkinliği ile kayyım atamalarına ilişkin gerçekleştirilen protestolar için “yasa dışı eylemler” ifadesi kullanıldı. 

Ancak İpek hakkında herhangi hukuksal bir süreçten bahsedilmedi. 

Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal