Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, “adil yargılanma” talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminin 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik ile avukat Aytaç Ünsal’ın taleplerinin karşılanmamasına tepki göstermek amacıyla açıklama yaptı. Adana Adliyesi Taş Bina önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Adana öilletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile Adana Barosu, İHD, Emek Partisi ve TÖP üyeleri katıldı.

ÇHD üyesi Avukat Sevil Aracı Bek, Timtik ve Ünsal hakkındaki davanın ilk celsesinde tahliye karar veren mahkeme heyetinin dağıtıldığını, yargılama boyunca “sözde delillere” erişilemediğini ve meslektaşlarının savunma yapmalarına izin verilmediğini belirterek, “Yargılama asla adil olmadı. Meslektaşımız, arkadaşımız Avukat Ebru Timtik açlıktan değil, adaletsizlikten öldü” dedi.

‘AYTAÇ’I YAŞATALIM'

Aynı taleplerle ölüm orucunun 208’inci gününde olan Aytaç Ünsal’ın yaşamının da kritik aşamada olduğuna dikkat çeken Bek, “Ebru’yu yaşatamadık. Bunun için çok ama çok üzgünüz. Aynı sonu meslektaşımız Aytaç’ta da yaşamak istemiyoruz. Buradan başta Yargıtay olmak üzere, yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Ebru’yu suskunluğunuz, taleplerine gözlerinizi kapamanız öldürdü. Yaşanan bu hukuksuzluğa son verin ki, Aytaç’ı yaşatalım. Ebru, adalet mücadelesinde, haklarına kavuşamadan aramızdan ayrıldı. Onu hiç unutmayacak; eşitlik, özgürlük, adalet mücadelemizde yaşatacağız” diye konuştu.

‘ADİL YARGILAMA YOK’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, adil yargılanma talebinin sadece Timtik’in değil, milyonların talebi olduğunu söyledi. Mahkemelerde yargılanan, sosyal medya paylaşımlarıyla gözaltına alınan gazeteciler, siyasetçiler, aydınlar ve muhalif olan her sesin adil yargılanmanın olmadığını iyi bildiğini dile getiren Beştaş, “Hukuk tarihinde ender rastlanan bir şey oldu, tahliye kararını veren aynı heyet, yeniden tutuklama kararı verdi. En son gelişme; mahkeme tahliye değil, hastanede tedavi edilmesine karar verdi. Çünkü Adli Tıp Kurumu (ATK) ‘Cezaevinde kalamazlar’ dedi. Bir mahkemenin görevi hastaneye sevk etmek değildir. Mahkeme ATK raporunu dinlemek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Adana Barosu Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş de, “Adalet herkese lazım. Yeter artık. Yargının ellerinden kirli ellerinizi çekin. Artık hakim ve savcıların atamalarının Saray’dan yapıldığını görmek istemiyoruz. Yargı üzerindeki tarikat ve cemaat gölgesini kaldırın. Bir davada tanık dahi dinlenmezken, tanığa sorulması gereken soruların sorulmasına müsaade edilmezken, nasıl adil bir yargılamadan bahsedeceğiz?” diye sordu.