Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’nin, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimine bağlı Hasekê kentinin suyunun kesilmesini Meclis’e taşıdı.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Hesekê’de pandemi döneminde bir milyonu aşkın insanın içme suyuna ulaşımının engellendiği vurgulandı. 

‘İstasyon çalışanları Türk askerleri tarafından kovuldu’

Önergede, “Özerk Yönetim şimdi 15’i Mebruka hattı, 5’i Dirbêsiyê’den olmak üzere elektriği vermektedir. Ancak bu anlaşmaya uymayan Türkiye hükümeti, suyu tekrar kesmeye karar verdi. Suyun tekrar kesilmesi üzerine 22 Ağustos’ta, Suriye Rejimine bağlı Elok Su İstasyonu çalışanları, Hesekê’den bölgeye gitti. Ancak çalışanlar Türk askerleri tarafından istasyondan uzaklaştırıldı. Bölgedeki bir Türk komutanın kendilerine ‘Ankara’dan talimat gelmeden suyu bırakmayız, Ankara’dan talimat gelmeli. Şimdi buradan gidin’ dediğini aktaran istasyon çalışanları 26 Ağustos’ta tekrar gittikleri istasyondan yine Türk askerleri tarafından kovulduklarını aktarmışladır” ifadelerine yer verildi.

‘Milyonlarca insan suya ulaşamıyor’

Hasekê’ye suyun ulaşması için 8 pompanın tamamından su gönderilmesi gerektiği ifade edilen önergede, “Ancak sadece bir pompadan su gönderilmekte ve dinamonun gönderdiği suyun Hesekê’ye ulaşması imkansız olduğu için milyonlarca insan suya halen ulaşamamaktadır. Elok Suyu’nun kesilmesiyle etkilenen bölgeler ise bir milyon 200 bin insanın yaşadığı Hasekê kenti, ilçeleri, nahiyeleri ve köyleri, 5 bin ailenin yaşadığı Til Temir ve 200 köyü, 100 bini aşkın insanın yaşadığı Waşokanî, Erîşa, Hol kampları” denildi. 

Feleknas, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:

*Hasekê’ye su verilmemesinin sebebi nedir? Tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen salgın bir hastalığa karşı bir milyonu aşkın insanı, bu hastalığa karşı savunmasız bırakmanın herhangi bir açıklaması var mıdır?

*Elok Su İstasyonu’nun 8 pompasının sadece bir tanesini açarak ne amaçlanmıştır? İnsanlara suyun ulaşmayacağını bilerek uygulanan bu yöntemin sebebi nedir? Milyonlarca insanın hayatını tehlikeye sokmanın sebebi nedir?

* Türk Askerlerinin anlaşmaya rağmen, su kesintilerine devam ettiği ve istasyon çalışanlarını kovduğu bilgisi doğru mudur? Ankara’dan su kesintisi talimatı verilmişmidir? Böyle bir talimat yoksa, bunu öne sürenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?

* Hasekê halkının, temel hakları olan suya tekrar kavuşmasını sağlamaya yönelik herhangi bir adım atılacak mıdır? Böyle bir çalışma mevcutsa ne aşamadadır?”