Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, eski Dersim belediye başkanlarından Edibe Şahin, Nurhayat Altun, eski HDP’li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel ve Aysel Tuğluk’un da odalarına yapılan baskının gerekçesi ortaya çıktı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan aramanın yeni bir soruşturma kapsamında olduğu öğrenildi.

Yüksekdağ’ın yargılandığı Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine dava dosyasına bilgi gönderen Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, yeni bir soruşturma açıldığını ve dosyada gizlilik kararı olduğunu belirtti. Dava dosyasına gönderilen evrakta soruşturmanın “cezaevi yapılanmasına” yönelik olduğu ve Yüksekdağ’ın şüpheli olduğu belirtildi.

HANGİ SUÇ İSNADIYLA AÇILDIĞI DAHİ YAZILMAMIŞ

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Yüksekdağ’ın Avukatı Ezgi Güngördü, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nden talepleri ardından soruşturmaya dair bilgileri olduğunu belirtti. Güngördü, “Taleplerimiz ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı Yüksekdağ’ın şüpheli olduğunu ve dosyada gizlilik olduğu için gönderilemeyeceğini belirtmiş. TMK kapsamında hangi suç isnadıyla soruşturma başlatıldığına dair de bilgi yok. Sadece dosyanın konusu yazılmış. Müvekkilimizin şiirlerine dahi örgütsel doküman denilerek el konuldu. Dosyada gizlilik kararı olduğu belirtiliyor ancak ne biz savunma merciine de müvekkillerimize arama sırasında böyle bir tebliğ yapılmadı. Biz soruşturmanın varlığını da şifaen öğrendik” dedi.

‘MAHKEMEDEN KAÇIRILIYOR’

Mahkeme kararı olmasına rağmen “gizlilik” kararı gerekçesiyle savcılık tarafından dosyanın kaçırıldığını dile getiren Güngördü, “HDP MYK’ya yönelik başlatılan Kobanê soruşturmasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ‘gizlilik’ kararı olduğu gerekçesiyle mahkemeye dosya gönderilmemişti. Gizlilik kararı mahkemeyi bağlamaz. Kısıtlılık gerekçesiyle soruşturmaya dair evrakların mahkemeye gönderilmemesinin suçtur. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada yine aynı tartışmaları yürüteceğiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, eski Dersim belediye başkanlarından Edibe Şahin, Nurhayat Altun, eski HDP’li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel ve Aysel Tuğluk’un koğuşları 30 Kasım’da savcılık tarafından verilen talimatla basılarak, defter, kalem, dava dosyaları ve edebi çalışmalarına dahi el konulmuştu. Söz konusu soruşturma hakkında avukatlar 3 Aralık 2020 tarihinde “gizlilik” kararına ilişkin itiraz başvurusunda bulunmuştu.