Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan bir soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda 14 Temmuz’da yapılan ev baskınları sonrası 28 kadın gözaltına alındı. Kadınlardan 23'ü adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılırken, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız’ın da bulunduğu 5 kadın, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Rosa Kadın Derneği’ne üye olması suç görülerek tutuklanan Hatun Yıldız, gözaltındayken boşanma aşamasında olan eşi Ecevit Yıldız’ın “bilgi alma amaçlı” ifadesine başvuruldu. 

‘BİLGİ ALINMASI’ İÇİN İFADEYE ÇAĞRILDI

Hatun Yıldız’ın, Diyarbakır Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açtığı ve 2 yıl önce şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrı yaşamaya başladığı Ecevit Yıldız’ın “bilgi alınması için” 15 Temmuz’da Tekirdağ Kapaklı Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü’ne çağrıldı ve burada ifadesi alındı. Ecevit Yıldız, şiddetli geçimsizlik nedeniyle kendisinden ayrı yaşamaya başlayarak 2 yıl önce Diyarbakır’a yerleşen Hatun Yıldız’ın, taşındıktan sonra “PKK hizmetindeki derneklerde çalışmaya başladığını” ileri sürdü. 

DERNEK İSMİ VERMEDİ, POLİS ROSA OLDUĞUNU YAZDI

Polis ifade tutanaklarına göre Ecevit Yıldız, “Eşim Diyarbakır’a gidince aramız bozuldu, çünkü eşim orada örgüte hizmet eden derneklerle çalışmaya başladı. Ben eşimi bu konuda çok uyardım, ancak eşimi ikna edemedim. Hatta boşanma aşamasına gelmemizin sebebi budur. Eşimin üye olduğu dernekler örgütün şehir yapılanmasında hizmet eden derneklerdir ve bu dernekler kadının mağduriyeti adı altında toplumu örgütler, terör örgütü lehinde faaliyet yürütür” diye ifade verdi. 

Ecevit Yıldız’ın ifadesinde herhangi bir dernek ismi telaffuz etmemesine rağmen polis, ifade doğrultusunda bahsedilen derneğin Rosa Kadın Derneği olduğuna kanaat getirdi. 

‘BOŞANMA AŞAMASINDAYIZ SÖYLEDİKLERİ YALAN’

Ecevit Yıldız’ın aleyhteki ifadesine cevap veren Hatun Yıldız, “Eşimle farklı tarihlerde birçok defa tartışmamız oldu. 2 yıldır görüşmüyoruz. Şu anda boşanma aşamasındayız. Eşim hiç Diyarbakır iline gelmemiştir. Burada olan dernekleri bilmesi imkansız. Vermiş olduğu beyanların hepsi asılsızdır, yalandır. Rosa Derneği legaldir. Ben de çalışmaların hepsinde aktif olarak rol almaktayım. İllegal bir faaliyeti yoktur” dedi. 

GİZLİ TANIK İFADASİ

Polis tutanaklarında gizli tanık ZS35SN58UV52PG10’un ifadesine de yer verildi. Gizli tanık, Diyarbakır’a 2018’de yerleşen Yıldız’ın 2016’da Kanun Hükmünde Kararname ile Diyarbakır’daki merkezleri kapatılan Kongreya Jinên Azad (KJA) adına çalıştığını ileri sürdü. ZS35SN58UV52PG10 kod adlı gizli tanık TJA’nın resmi olmadığı için üyelerin Rosa Kadın Derneği’ni kurduklarını öne sürerek, Yıldız’ın derneğin kurucuları arasında olduğunu ve TJA aktivisti olduğu yönünde ifade verdi. 

‘GİZLİ TANIK DBP ÜYESİDİR’ DEDİ DOĞRU ÇIKMADI

Hatun Yıldız, gizli tanığın ifadesine ilişkin şunları söyledi: “Rosa Kadın Derneği’ne eşimden şiddet gördüğümden dolayı üye oldum. Gizli tanığın verdiği beyanlar yalandır. Ben DBP üyesi değilim, HDP üyeliğim vardır. Bana iftira atmaktadır. Rosa Kadın Derneği kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet konularıyla ilgilenmektedir. (…) Kadına şiddet ve kadın cinayetleri vs. konularında çalışma yaptım. TJA yapılanması da kadına yönelik şiddetleri, çocuk istismarını ele almaktadır. Örgütsel bir faaliyeti yoktur.”

KADINLARA YARDIM ‘ÖRGÜTSEL FAALİYET’

Polis ifade tutanağında Yıldız’a katıldığı taziye ziyaretleri suçlama olarak yöneltildi. Taziye katılmaya ilişkin “örgütsel içerikli eylem” değerlendirilmesi yapıldı. Tutanakta, Yıldız’ın telefon tapelerine de yer verilerek, Yıldız’ın kız kardeşi, dezavantajlı aile ve kadınlara yardım için onlarla yaptığı görüşmeler “örgütsel faaliyet” olarak değerlendirildi.  

AÇLIK GREVLERİ EYLEMLERİ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevleri sırasında, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin de katıldığı eylemde, tutuklu ve hükümlülerin annelerinin dışarda yaptığı eylemlere katılması da soruldu. Yıldız, oğlu Ferhat Yıldız’ın da açlık grevleri eylemine girdiğini, bundan dolayı bir anne olarak soruna çözüm bulunması için eylemlere katıldığını dile getirdi.