Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Sakarya'da Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırı ile ırkçılık ve linç girişimlerine dair Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, “Siyasi iradenin kimi söylemlerinden ve pratiklerinden etkilenen halk kesimlerinin şiddet ve nefret eylemlerine yönelmesi, toplumda şiddet olaylarının artmasına neden olmaktadır” diye belirtildi.

ÖTEKİLEŞTİRİCİ DİL

Bazı iktidar milletvekillerinin kullandığı dilin ötekileştirici olduğu belirtilen gerekçede, “Geçtiğimiz günlerde Sakarya’da mevsimlik işçi olarak çalışan emekçilerin maruz kaldığı linç ve onlara yöneltilen ayrımcı söylemler ne yazık ki önemli bir ülke gerçeğinin gün yüzüne çıkmış bir örneğidir” denildi.

Sakarya’da yaşanan olayın ilk olmadığının altı çizilen gerekçede, “Bu olay karşısında yargının ve iktidarın refleks göstermemiş olması ise son olmayacağının da emaresidir. Bu saldırı ve linç girişimlerinin sessizlikle karşılanması veya yeterli hukuki ve demokratik tepkilerin verilmemesi de bunların meşru görülmesine dair işaretlerdir” ifadelerine yer verildi.

MECLİS ARAŞTIRMA TALEBİ  

Gerekçenin devamında şunlar kaydedildi: “Ülkenin yakın geçmişinde ne yazık ki bu tür saldırılar, katliamlar ve linç girişimleri vardır. 6-7 Eylül, Çorum, Maraş ve Sivas katliamları gibi örnekler ırkçı saldırı ve linç girişimlerinin vardığı noktalara dair önemli örneklerdir. Yaşanan toplumsal kırılmalar ve derin travmalar dikkatle değerlendirilmelidir. İzah etmiş olduğumuz hususlara binaen, linç kültürünün yaygınlaşma nedenlerinin araştırılması elzemdir. Bu nedenle bir araştırma komisyonu eliyle Türkiye’deki bu örneklerin sosyal, ekonomik, kültürel, tarihsel ve siyasal boyutlarının araştırılması, sorunların ve çözüm yöntemlerinin tespiti için Meclis araştırması açılması gerekmektedir.”

OPERASYONA MERSİN'DEN TEPKİ

HDP Mersin İl Örgütü ile HDK Mersin bileşenleri de yaptıkları açıklama ile HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

Partilerinin İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, gerçekleştirilen operasyonu “siyasi soykırım” olarak tanımladı.

AKP-MHP ittifakının demokrasi, özgürlük ve hak talep eden tüm kesimleri gözaltı ve tutuklamalarla sindirmeye çalıştığını, muhalif olanları susturmak istediğini söyleyen Şöfer, “Hemen her gün her yerde Kürtler, sosyalistler, devrimciler, kadınlar, gençler, muhalifler iktidar masasında hazırlanmış kirli senaryolarla hedef haline getirilmektedir. Farklı düşünen her kesime karşı bir ‘sürek avı’ başlatılmıştır. Bu siyasi hoyratlık ve pervasızlık karşısında sessiz kalınması, AKP’nin ülkede yaratmak istediği baskı ve şiddet rejimine teslim olmak anlamına gelecektir. Bizler dün olduğu gibi bugün de iktidarın diz çöktürme politikalarına karşı ortak mücadeleyle dimdik ayakta olacağız” diye konuştu.