29 Haziran’dan bu yana tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız’ın hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yıldız, tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Yıldız’ın avukatları Mehmet Öner ve Yusuf Çakas da duruşmada hazır bulundu.

ŞİDDET GÖRDÜĞÜ İÇİN DERNEĞE ÜYE OLDU

Hakkındaki iddialara ilişkin savunma yapan Yıldız, gizli tanığın kendisine iftira attığını söyledi. Rosa Kadın Derneği üyesi olduğunu söyleyen Hatun, derneğe üye olma sebebini de evli olduğu erkek tarafından şiddet görmesi olduğunu kaydetti.

Ardından duruşmaya tanık olarak katılan Yıldız’ın kızı Helin Selamet’e söz verildi. Selamet, “Babam alkol bağımlısı ve madde kullanımı vardır. Babam uzun süredir anneme şiddet uygulamaktadır. Madde bağımlısı olduğu için hiçbir şey ortada yokken anneme, bana ve kız kardeşime şiddet uyguluyordu. Babamın bana olan şiddeti nedeniyle kendisinden şikayetçi oldum. Kamu davası mevcuttur. Annem babamdan şiddet gördüğü için evden ayrılıp kadın sığınma evinde kaldı. Sonra da Diyarbakır’a geldi” diye konuştu. 

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

İddia makamı ise, gizli tanık beyanlarının tespiti için gerekli işlemlerin yapılmasını isteyerek, Yıldız’ın tutukluluk halinin devamını karar verilmesini istedi.

‘TANIK BEYANLARINA İTİBAR EDİLMEMELİ’

İddia makamının mütalaasına karşı söz alan Yıldız’ın avukatları, gizli tanık beyanlarının soyut olduğunu ve eşi Ecevit Yıldız’ın tanıklığına itibar edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Yıldız’ın avukatları, müvekkillerinin tahliyesini talep etti. 

TAHLİYE KARARI

Mahkeme heyeti, delillerin toplanmış olması, tutuklu kaldığı süre, kaçma şüphesinin bulunmadığı gerekçesiyle Yıldız’ın tahliyesine karar verdi. 

Duruşma 19 Ocak 2021’e ertelendi.