Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Urfa'ya yaptığı emek çıkarması etkinlikler ile devam etti. Sabah saatlerinde çiftçilerin elektrik kesintileri ve yüksek faturalar ile şikayetçi olduğu Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) önünde basın açıklaması yapıp, siyah çelenk bırakan HDP'liler daha sonra 2 heyete ayrıldı.

İlk heyette partinin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, MYK üyesi Özlem Gündüz, milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Bekir Karakeçili, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve partililer yer aldı.

Heyet ilk olarak Zahireciler Borsası ve Nakliyeciler Sitesi’ni ziyaret etti. Burada esnafın sorunlarını dinleyen heyet, daha sonra DİSK Genel-İş Urfa Şubesi’ne geçti. Heyet burada DİSK’e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Özak Tekstil işçileriyle bir araya geldi. İşçiler, burada Özak Tekstil Fabrikası ile yaşadıkları sorunları bir anlattı.

‘VALİLER AKP’NİN İL BAŞKANI GİBİ’

Burada konuşan Temelli, işçilerin maruz kaldıkları duruma vakıf olduklarını belirterek, yaşadıkları sorunları Türkiye’deki bütün işçilerin yaşadığını ifade etti.Temelli, şunları söyledi: “Türkiye’deki valiler, bir kentin mülki amiri değil, AKP’nin il teşkilatı başkanı gibi. Dolayısıyla yerelin sorunlarıyla ilgilenmek gibi bir gündemleri yok. Sorununuzu çok iyi biliyoruz, bu sorun Türkiye’nin her yerinde olan bir sorun. AKP emeğe, işçiye, doğaya, karşı bir parti. Nerede bir emek mücadelesi varsa, karşısına dikiliyor. HDP olarak bizi var eden emek ve kadın mücadelesidir. Sizin haklarınızla ilgili mücadele etmek bizim görevimiz.”

‘KAZANMANIN YOLU AŞİKAR’

Heyette yer alan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, sendikasızlığın işçilerin en büyük sorunu olduğunu ifade etti. Sendikalaşmanın, sermayenin karşısında "birlikte direneceğiz" mücadelesi olduğuna vurgu yapan Taşkıran, "İşçi sınıfının bu yönlü her kavgası çok önemlidir. Ülkedeki özgürlük ve demokrasi mücadelesi içinde çok önemlidir. İşçi mücadele etmezse, koşulların daha da ağırlaşacağı aşikar. Kazanmanın yolunu hepimiz biliyoruz. Sermaye karşısında bütün kesimlerin bu direnişi sahiplenmesi gerekiyor. Başka türlü direniriz ama kazanım elde edemeyiz” diye konuştu.

Heyet daha sonra Dağeteği (Germuş) köyünde pamuk tarlasında çalışan çiftçiler ve işçilerle buluştu. Çiftçiler maruz kaldıkları ağır üretim yükünü, işçiler ise içinde bulundukları koşulları heyete aktardı.

İşçilerin sorunlarını dinleyen ve bir süre birlikte çapa yapan heyet, temaslarını sürdürmek üzere kent merkezine geçti.

İKİNCİ HEYET

"Demokrasi buluşmalarının" Urfa'daki "Emek buluşması" ayağında 2'inci heyet Milletvekilleri Ömer Öcalan, Serpil Kemalbay, Nusrettin Maçin ve HDP il ve ilçe yöneticilerinden oluştu. Heyet, geçtiğimiz günlerde Konya'da trafik kazasında yaşamını yitiren Eyyubiye ilçesine bağlı Yukarıyazıcı Mahallesi’nde kazada yaşamını yitiren 7 kişinin mezarları başında dua okuyup, karanfil bıraktı.

Daha sonra yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret eden heyet, baş sağlığı dileyerek sorunlarını dinledi.

Heyet daha sonra Haliliye ilçesine bağlı Göktepe Mahallesi’nde domates tarlasında çalışan işçileri ziyaret etti. Domates üreticisi Remzi Ay, ürettikleri domatesi 50 kuruşa sattıklarını belirterek, su ve elektriğin pahalılığından dert yakındı ve sorunlarının Meclise taşınmasını talep etti.

Kırsaldaki temasların ardından kente dönen heyet, ilk heyetle birlikte bir otelde basın toplantısı düzenleyecek.